האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...
|
מוזיאון 'אדם בגליל' בבית יגאל אלון בגינוסר על שפת הכנרת, גאה להציג את תערוכת הצילום 'עכשיו ובימים האחרים' של האמן בועז לניר, שהוצגה לראשונה במוזיאון 'בית השומר' בכפר גלעדי. בעקבות פינוי היישוב והנזק שנגרם למוזיאון בית השומר, בחר בית יגאל אלון לאמץ את התערוכה ולהעניק לה בית חדש.
התערוכה, אותה אצרו בשמת הראובני זאבי וזוהר מונסונגו ממוזיאון 'בית השומר', ומלווה ד"ר איילת כרמי, אוצרת בית יגאל אלון, משקפת את ערכי המוזיאון המבקש לשתף ולהציג את העושר והמורכבות של החברה הישראלית.
בועז לניר החל את דרכו בתחילת שנות ה-70 של המאה ה-20 ועסק בצילום עיתונות. בד בבד המשיך בצילום אישי וחברתי והפך לאחד הבולטים בצלמי התיעוד הקיבוצי. התצלומים בתערוכה צולמו ברובם בין השנים 2018-2009 והם מציגים נערים ונערות מקיבוץ שער העמקים ומכפר הנוער הדתי בכפר חסידים – אלה במסגרת חינוך מסורתית דתית ואלה במסגרת פלורליסטית חילונית. כמה מהעבודות צולמו בסוף שנות ה-80 בקיבוץ שער העמקים, במסגרת הפרויקט 'הנערים במפעל'. מאז ועד היום לניר מצלם צעירים בתקופת ההתבגרות שלהם – במתחים הפנימיים, במרד הסמכויות, בניכור, בסקרנות, בהתנהגות הבלתי שקולה, בחיפוש הזהות, בתשוקות, בהתבודדות ובשינויים הרגשיים. מתוך ההתבוננות בבני נוער לאורך ארבעה עשורים, לניר מציב לעצמו ולצופה סימני שאלה: האם יש שינויים בקודי ההתנהגות של הנערים, במראה החיצוני, בלבוש, בתרבות ובמנטליות שלהם?
לצד עבודותיו של לניר משולבים בתערוכה שני תצלומים של הצלם אברהם סוסקין, המפנים מבט אל העבר. סוסקין תיעד את הקמת היישוב היהודי בארץ ישראל והנציח במצלמתו דמויות בולטות במאה הקודמת. הוא אף היה הצלם הרשמי של ארגון 'השומר' וצילם את אנשיו בתקופת פעילותם בארגון. חלק מתצלומיו מוצגים בתערוכת הקבע של מוזיאון בית השומר. תצלומיו של לניר משתלבים עם סיפורם של החלוצות והחלוצים הצעירים, אנשי העלייה השנייה, מקיימים דיאלוג עם חלוצי הגליל ומייצרים שיח מחודש עם האתוס ה"שומרי" החלוצי. בדומה לתצלומיו, גם בתצלומים המבוימים של סוסקין נראים עלמות ועלמים שחלמו, העזו והאמינו בעתיד טוב יותר.
ייצוג של נעורים ותרבות נוער הוא נושא מרכזי בהיסטוריה של הצילום. צלמים וצלמות יצרו פורטרטים אייקוניים שעוסקים בניואנסים הייחודיים לגיל וחושפים את התפקיד של הלאום, החברה והתרבות בעיצוב הזהות האישית: מעבודתה של מארי אלן מרק (Mary Ellen Mark) האמריקאית עם בני נוער חסרי בית בסיאטל בשנות ה-60 ועד לסדרת דיוקנאות החוף של רינקה דייקסטרה (Rineke Dijkstra) ההולנדית משנות ה-90. תצלומיו של לניר מציגים מגוון של נערים ונערות אשר באים מרקעים ותרבויות שונות בישראל. הצבתם זה ליד זה מעוררת שאלות על הדמיון והשוני שבתהליך גיבוש הזהות בגיל ההתבגרות, על שוויון ופערים שבין הקבוצות ועל זיוף ואותנטיות בעידן שבו קשה עד בלתי אפשרי להבחין ביניהן. אופיו של מוזיאון אדם בגליל – בית יגאל אלון וערכיו, שעיקרם עיסוק במורכבות של החברה הישראלית וביטויה, מתכתבים עם תצלומיו של לניר ומרחיבים את השאלות שעומדות בבסיס התערוכה.
"בימים אלה, כשמוזיאון 'בית השומר' סגור לאחר פגיעות ישירות שספג, אנחנו רואים חשיבות לאומית בשימור והנגשת המורשת החלוצית של אנשי השומר וההתיישבות בגליל", אומר דני זמיר, מנכ"ל בית יגאל אלון; "התערוכה של בועז לניר, המפגישה בין דיוקנאות הנוער של היום לבין צילומי החלוצים הצעירים של אברהם סוסקין, היא גשר בין העבר להווה. היא מזכירה לנו שהחזון הציוני של התיישבות, חלוציות ועבודת אדמה ממשיך להתקיים גם בדור הצעיר של ימינו. האירוח של התערוכה כאן הוא הצהרה על המחויבות שלנו להמשכיות המורשת הציונית, במיוחד בתקופה מאתגרת זו".
טקס הפתיחה יתקיים ביום שישי, 7 בפברואר 2025 בשעה 11:00, ויכלול מופע מיוחד של הזמר נועם בנאי, שיבצע משיריו ומשירי משפחת בנאי ואביו המנוח, מאיר בנאי ז"ל. ההופעה תתקיים בשעה 12:00, והכניסה אליה חופשית בהרשמה מראש באתר בית יגאל אלון.
בועז לניר | עַכְשָׁו וּבַיָּמִים הָאֲחֵרִים | מוזיאון 'אדם בגליל', בית יגאל אלון | אוצרות: בשמת הראובני זאבי וזוהר מונסונגו | אוצרת בית יגאל אלון: ד"ר איילת כרמי| נעילה: 21 באפריל 2025 | שעות פתיחה: א'-ה' 8:00-16:00.