fbpx

יגאל והשייח'

באדיבות בית יגאל אלון, תכנית 'שימור לדורות'
לשם מה ביקר יגאל אלון את שבט ערב אל-הייב, ואיזו יחידה הוקמה בסמוך לכך בפלמ"ח?

הסיפור המסתתר מאחורי תמונה זו מרתק: לדברי ניצה קפלן, ממקימי בית יגאל אלון בגינוסר ותכנית 'שימור לדורות' בו, היא צולמה בשנת 1949, בביקור שערך יגאל אלון אצל השבט ערב אל-הייב, ששכן במקום שנקרא כיום טובא-זנגריה.

ערב מלחמת יום העצמאות, במהלך מבצע יפתח, מתקשה יגאל אלון להשיג מודיעין מהעיר צפת, ששרויה תחת שליטת הוועד הערבי העליון. ע"פ ספרם של שאול דגן ואבנר קוזוינר, 'פל"היב', ההנהגה המקומית, תושבי איילת השחר וראש פינה משכנעים את אלון להציע לשייח' אבו יוסף, שהיה מסוכסך עם נציגות הוועד, להצטרף ולהילחם לצד היהודים. אלון אכן פונה ומבקש את עזרתו של השייח', ואבו יוסף שולח שניים מבני כפרו לצפת להבאת מודיעין. למרבה הצער נתפסים השניים – אחד נחלץ, השני נרצח, וכך נופלת ההחלטה על הקמת הפלוגה הבדואית בפלמ"ח. בויקיפדיה מסופר כי "45 מבני הכפר יצאו לשרת בכוחות הפלמ"ח, ביחידה שנודעה כ'פלהיב' טובא-זנגריה בפיקודו של יצחק חנקין, היחידה שהיוותה את הגרעין ליחידת המיעוטים של צה"ל".

בתמונה מתועד ביקורו של אלון בטובא, ומלבדו זיהינו בין המצולמים (מימין לשמאל) את יעקב רובינשטיין ("אבו פישל") שבהמשך ((1961-1955 יהיה ראש מועצת ראש פינה; את הלל לנדסמן, שבשנים ההן שימש כמזכיר ועד הגוש ליישובי הגליל, ובהמשך יהיה לראש המועצה האזורית גליל עליון; וכמובן את יגאל אלון ואת שייח' אבו יוסף. שתי הדמויות שנותרו עלומות היו האישה שבמרכז, והדמות שמשמאל האוחזת במגבעת.

לא חלף זמן רב מרגע פרסום התמונה, ואל המערכת הגיעה התייחסותה של רות מייסטר (ראש פינה). "האישה בתמונה היא רות אלון, אשתו של יגאל אלון", היא מספרת לי, וכשאני מבקשת לברר מנין הביטחון בתשובתה היא מפתיעה אותי, ומספרת לי כי יגאל אלון (פייקוביץ') היה נכדו של שלום-דב אלתר שוורץ, בעל המלון הראשון בגליל, "שהוא גם הסבא-רבא של בעלי, יעקב מייסטר".

רות, בתם של  צבי וזהבה בוקשתתר-אורן, מוותיקי המושבה ראש פינה, מכירה היטב דמות נוספת המצולמת בתמונה: "אבו יוסף היה חבר טוב של סבי, משה בוקששתר, ואבי היה חבר של בנו, קאסם. הייתי בת בית אצלם". רות, בעברה מחנכת, מורה ומנהלת ביה"ס ע"ש ש.ח. וילקומיץ בראש פינה, מתנדבת כיום בנושאים הקשורים לארכיון ראש פינה, ומדריכה בהתנדבות באתר השחזור. "תמונה זו הועלתה לדף הפייסבוק של הארכיון", היא מספרת לי; "בתי, שראתה את התמונה ב'על הצפון', שאלה האם אוכל לזהות את הדמויות המופיעות בה".

לגבי זהותה של הדמות משמאל רות איננה בטוחה; ניצה קפלן העלתה את ההשערה שמדובר בניקולאי קירשנר, מי שהיה יו"ר הפדרציה הציונית בדרום אפריקה בין השנים 1947-1934. מידע נוסף על זהות הדמות לא התקבלה במערכת בינתיים; אם זיהיתם, נשמח לדעת על כך!

בשורה התחתונה מימין: אבו פישל והשייח' אבו יוסף (במרכז). שורה עליונה (מרכז), מפקד היחידה יצחק חנקין. צילום: פייסבוק ארכיון ראש פינה ע"ש אברהם בלום. שנה לא ידועה, אוסף רובינשטיין

פורסם לראשונה בגיליון 241 מיום 9.12.2020

אולי יעניין אותך גם:

ezgif-3-16cbde83f4
הפשע מצטלם
מה עשה האופנובנק באיילת השחר, ועוד תוך כדי...
ארנה מר במהלך שירותה בפלמח, חולקת פת לחם עם פלסטיני
הבלונדינית הסודית
כשהעלנו את תמונתה של פלמ"חניקית יפהפייה ובהירת...
ezgif-3-26a265e627
כפר בלום על המפה!
מה עשה טל ברודי בכפר בלום רגע אחרי הפרישה...

Education Template