בית הבובות

פרחי בד וסרט מדידה כמחווה לחטופים. צילום: קובי סמרנו
אמנם פורים כבר מאחורינו, אבל בכפר הנשיא מתקשים לפרק את התפאורה שנשארה מליל המסיבה בחדר האוכל ● אחרי עבודה מאומצת על יצירות מושקעות במיוחד - כאלה שיכולות להיות מוצגות לראווה בחלל כל גלריה נחשבת – אפשר בהחלט להבין אותם
האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...

מסיבת פורים בקיבוץ – כל קיבוץ – הייתה ועדיין פסגת כל החגים ואם כל המסיבות. כל מי שגדל בקיבוץ מכיר את הציפייה לימים המרגשים של לפני פורים, לתחילת ההתרחשות של ההכנות למסיבה: חדר האוכל שמשנה את פניו, הבדים הצבעוניים שנתלים על הקירות, ציורי הענק שנשלפים ממחסן התרבות, ההזמנה לחזרה לריקוד כלשהו וגם צוות של אמנים מקומיים שמתחילים לעבוד על התפאורה החדשה.

חדר האוכל משנה את פניו. צילום: קובי סמרנו

ומה יציירו הפעם? זה כמובן תלוי בנושא. כל שנה, נבחר נושא שקובע בעיקר את אופי התפאורה וגם קצת את התחפושות (במילא בסוף רובנו נוציא מהבוידם את הפריט המנצנץ הקבוע ונשייך אותו איכשהו לנושא המסיבה). וכל זה בשביל מה? בשביל ערב אחד בו חוברים יחדיו חברי קיבוץ מנומנמים, עוטים על עצמם תלבושות מגוחכות ויוצאים לכמה שעות של השתטות, בדיחות קבועות על אותם אנשים שתמיד גוררות שאגת צחוקים, הרבה אלכוהול, עשן סיגריות ותחושת פריקת-כל-עול כללית.

בובת שקיות האשפה מהמפעל של הקרקרים. צילום: קובי סמרנו

מסיבת פורים, תערוכת אומנות או תצוגת אופנה?

אבל בכפר הנשיא, כמו בכפר הנשיא, לוקחים את התפאורה צעד אחד קדימה, שלא לומר, מעיפים אותה כמה רמות למעלה במעוף יצירתי שיכול להתקיים רק בקיבוץ שיש בו כל כך הרבה אמנים מיוחדים. בכל שנה מכין צוות פורים הקבוע סטים של תפאורות מעוצבות ומושקעות, שכוללים בדרך כלל גם פסלי ענק מקרטון שמכינים יבין בן רשף, שוני וולאך ונעמי בן אמוץ, לעדלאידע השנתית (שהשנה לא התקיימה כי יבין, המוח מאחורי הפסלים, נקרא למילואים).

אז אחרי כמה שנים בהן ניסה לי קפלן, אחד מחברי הצוות, לשכנע את חבריו ללכת על הנושא 'אופנה', התקבלה הצעתו השנה (באיחור אופנתי), לנושא מסיבת פורים 2025 בקיבוץ. וכך, בניצוחה של רננה חייט, אמנית יוצרת ומעצבת גרפית, חברו להם אמני ואמניות כפר הנשיא לעבודת יצירה ובנייה מרגשת: לי קפלן, עמית צ'רטוף, שמרית שולץ, דנה בסו, טל פלמה, נועם ענבר, ענבר ברגר, אריאן אלישבע סוקל, רחלי בר סימלמן, שרה מרקוסון ודליה זלצברג, כשעל התאורה יובל עזריה ועל האפקטים המיוחדים אנדריי ברגר.

"במשך כמה שבועות אספנו השראות מפינטרסט ותצוגות אופנה", מספרת רננה, "ואז איירתי כמה סקיצות של בגדים שנעשו מחומרים שנמצאים סביבנו, כמו שקיות אשפה מהמפעל של הקרקרים (שעדיין נשאר בהן קמח), דפי ספרים שנזרקו מהספרייה, ענפים של קיסוסית שהוצאנו מהם קוץ אחר קוץ כדי שנוכל לקפלם ועוד חומרים ששכבו לנו במחסן".

רננה חייט. צילום: קובי סמרנו

מהחומרים הללו נולדו יצירות אופנה חד פעמיות שעוצבו על בובות ראווה והוארו בתאורה מהפנטת ומלאת אווירה: שמלת דפי הספרים; שמלת עלי הקיסוסית והחזייה העשויה מחבל; שמלת הברזל; השמלה הכחולה משקיות האשפה; בובת הלוליפופ שבתוך המטריות שלה הוחבאו ממתקים; הבובה העתידנית והבובה הצהובה עם סרט המדידה כמחווה לסמל החטופים. בחדר האוכל נפרש גם שטיח מסלול תצוגה, ואת הבובות הדוגמניות צילם קובי סמרנו, גם הוא כמובן מכפר הנשיא, צלם אופנה שהיה רגע לפני נסיעה להודו ונפאל.

יצירות האופנה המיוחדות הללו זכו לתשואות הקהל ולתגובות נדהמות, בהסכמה גורפת שמדובר במייצג אומנות שלא היה מבייש את טובי המוזיאונים בארץ ובעולם.

ומה יהיה נושא התפאורה בפורים הבא בכפר הנשיא? בהחלט שווה לחכות.

אולי יעניין אותך גם:

3007d172-8e51-473e-8bcd-961c0c9d2415
אני ואתה נשנה את הצפון
לפעמים השינוי לא מגיע מלמעלה, אלא מהלב הפועם...
IMG-20250126-WA0036
נוטעת תקווה
'גינת שלום' של יראון היא הרבה יותר מגינה...
חרוין 2
תעודת הוקרה ליעקב חורין
על תיעוד מפוני הצפון בזמן מלחמה
האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע העניק אות...

Education Template