האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...
|
תקופת החופשים מאתגרת לכל הורה, זה ברור, אבל בנוסף להתמודדויות הרגילות של החופש, לנו יש אתגרים נוספים הקשורים למאפיינים ההתפתחותיים הייחודיים של ילדינו. אז כמי שעברה את החוויה בעצמה לא מעט פעמים ושרדה כדי לספר, הכנתי עבורכם מספר טיפים שיכולים להקל על ההתמודדות:
- כדאי לבנות שגרה חדשה לימי החופשה, שכוללת לו"ז מסודר לכל יום, כולל המחשה בעזרת תמונה/סמל מה בתכנית. לא כל שעה ביום צריכה כמובן להיות מתוכננת מראש, אבל רצוי שתהיה שעת השכמה ושעת שינה, ופעילות מרכזית אחת ביום.
- ילדים רבים על הרצף אינם אוהבים אי-וודאות, הפתעות ושינויים פתאומיים; לכן תכנון מוקדם בשיתוף הילד (בדגש על השיתוף!) והכנה מראש יכולים לעשות את ההבדל בין יום מהנה לבין סיוט.
- פשוט זה טוב! לפעמים טיול בטבע או ישיבה על שפת נחל תוך השלכת עלים או חלוקי נחל לזרם יכולים להיות בילוי נהדר לילד אוטיסט, מהנים בהרבה עבורו מבילוי בסופרלנד או בפארק מים הומה אדם. מבילוי כזה יש סיכוי מצוין שתחזרו מווסתים ורגועים, בניגוד להצפה ולעייפות שתחוו אחרי בילוי רועש עם כל עם ישראל ואחותו.
- היו סלחנים כלפי עצמכם. אחד הדברים הקשים ביותר שאנו כהורים לילדים מיוחדים מתמודדים עימם הם האשמה שאנחנו סוחבים איתנו, התחושה שאיננו עושים מספיק, שאפשר לקדם עוד וכד'. אני מציעה לתת לעצמכם הנחה ולהפנים שאתם עושים את כל שביכולתכם עבור ילדיכם. הפסיכואנליטיקאי המפורסם דונלד ויניקוט טבע את המושג "הורה טוב דיו" – הורה שקשוב לצרכי ילדו ומעניק לו טיפול מיטבי. הורה טוב דיו אינו הורה מושלם, הוא פשוט מספיק טוב.
- רשתות חברתיות הן .overrated לפני שאתם מרימים גבה – אני מדברת על כל הפוסטים והתמונות של המשפחות הרגילות והמושלמות שמבלות באופן מושלם את חופשת הקיץ המושלמת שלהם. כן, ממש. באינסטגרם אולי; במציאות הכול נראה אחרת וכל משפחה מתמודדת עם הקשיים שלה. לכן אני מציעה לא לתכנן את החופשה לפי הפעילויות של "ההורים המושלמים" שאתם פוגשים ברשת, אלא לבחור את הפעילויות שהילד הספציפי שלכם אוהב, גם אם הן שונות מה"רגיל".
- צרת רבים וכו' – מצאו הורה נוסף עם ילד מיוחד ובלו חלק מהזמן יחד. אם ההתאמה טובה, הבילוי יכול לשפר את הכישורים החברתיים שלכם ושל ילדיכם. והזמן עובר כך יותר מהר, בדוק.
אז שתהיה לנו חופשה נעימה, או לפחות סבירה!
■
מה זה בעצם DIR? זוהי שיטת טיפול המבוססת על עקרונות הפסיכולוגיה ההתפתחותית, שנועדה לקדם יכולות של אנשים על הרצף האוטיסטי בתחומי תקשורת, שפה, קוגניציה, מוטוריקה ועוד. אנו עובדים דרך יצירת אינטראקציות באמצעות משחק. אבל זה לא סתם משחק, תוך כדי המשחק אנו מאפשרים לילד להוביל אותו בהתאם לתחומי העניין שלו, אך גם מציבים בפניו אתגרים חדשים ומרחיבים את התקשורת.
רוצים לדעת עוד? מוזמנים ליצור קשר: 058-5050501, [email protected]
פייסבוק: דיאלוג – טיפול בשיטת DIR-Floortime
הכותבת היא תושבת להבות הבשן ובעלת קליניקה לטיפול בשיטת DIR. בוגרת החוג לפסיכולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, מטפלת DIR מוסמכת, ובעלת ניסיון אישי רב שנים כאמא לילדים על הרצף האוטיסטי.