fbpx

תודה וד"ש ממינה צמח

צילום: סיגל גולדמברג
עד כמה אתם מרוצים מהדרך בה מפנים את האשפה בקיבוצכם? האם החינוך הבלתי פורמלי עונה על דרישותיכם? ניסיתם לקבל שירותי הדברה ולא יצאתם נלהבים? ומה לגבי ערבי התרבות המקומיים? הם קולעים לטעמכם? ● אם עד עכשיו הפידבקים (או הקיטורים, להבדיל) נשארו רק ביניכם לבין בן הזוג, או נזרקו אגבית לעבר חבר שעובד באחד מאגפי המועצה, הרי שעכשיו יש לכם כתובת מדויקת

האזינו לכתבה

האם ישנם שירותי מועצה כלשהם שאינם לשביעות רצונכם? מעתה תוכלו גם אתם לייצר שינוי. אם עד כה קיבלה המועצה פידבקים לגבי תפקודה ואיכות שירותיה ממנהלי הקיבוצים ובאופן אקראי מהתושבים, הרי שהשנה היא החליטה למשוך את האינפורמציה מכם באופן ישיר, מקיף ומסודר בהרבה. סקר התושבים איתו יצאה השנה כיוון לאלפיים תושבים הרשומים במוקד המועצה; לחלק מהקיבוצים הוא הגיע דרך היישומון 'מקומי'. "היו לנו בערך 900 תשובות, סיננו את התשובות הכפולות, כולל ילדים שנכנסו וענו, ובפועל התייחסנו ל-781 משיבים", אומרת צופית ביבר, האחראית על סל השירותים של המועצה. "זה נתון יפה לעבוד איתו. יזמנו את הסקר קודם כל כדי לקבל משוב מהתושבים וכדי לקבל עוד מידע והחלטות מבוססות נתונים. ניתחנו כל תחום בנפרד, עשינו השוואות ובדקנו קשרים בין יישובים, מיקום גיאוגרפי, מגדר וכו'".

לשאלות שנשאלו ענו התושבים על פי מדרג שנע בין 1 (לא מרוצה כלל) ל-5 (מרוצה מאוד), ויריית הפתיחה הייתה, אפשר לומר, לב-ליבו של העניין: "עד כמה אתם מרוצים מכלל שירותי המועצה?". 74% ענו שהם מרוצים. משאלה אחרת עולה כי 84% מהמשיבים מרוצים מאיכות החיים בקיבוצם, אלא ש"אנשים דירגו את השאלה הזאת בלי קשר לשאר השאלות", מסבירה צופית. "אנשים מגדירים, כנראה, איכות חיים באופן כולל ושונה משאלות פרטניות, ולכן השאלה הזאת לא מנבאת את התשובות לשאר השאלות ואין לה ממש קשר לתשתיות או לטיפוח היישוב. אבל אנחנו מרוצים שהתושבים שלנו מרוצים מאיכות החיים שלהם. שמחנו לראות שגם בתחומי החינוך קיימת שביעות רצון גבוהה יחסית, בין אם מדובר בתחומי החינוך הפורמאליים שמוחזקים במועצה או הבלתי פורמאליים/קהילתיים שבהחזקת הקיבוץ. עם זאת, אנו מצפים לעלייה נוספת גם בשנה הבאה".

לציון הנמוך ביותר בסקר זכה נושא הטיפול בבעלי חיים. "זהו שירות מיקור חוץ-רשותי של אשכול גליל מזרחי, שאינו ב- 100% אחוז של המועצה", מסבירה צופית; "את התושב זה לא מעניין (מי מספק לו את השירות, ע"ט), אבל אותנו כן, וכבר התחלנו לטפל בזה מול הספק".

בחלק מהמקרים צריך גם לדעת איך לקרוא את התשובות. קחו למשל את עניין ההדברה: כנראה לא הנושא הכי סקסי בעולם, אך בהחלט רלוונטי לכל מי שנעקץ בקיץ מנמלי אש או מגלה בקביעות ג'וקים באמבטיה. במילים אחרות, יש לא מעט סמול טוקס על הדברה, מי ואיך, על מדרכות הקיבוץ. "אנחנו מאפשרים לקיבוצים לצרוך את השירות דרכנו, או לבצע אותו עצמאית עם ספק שלהם או דרך איש מטעם הקיבוץ", אומרת צופית. "אם מסתכלים על השקלול המלא של השאלה הרי שאחוז שביעות הרצון נמוך, אבל בקרב הקיבוצים שמבצעים את השירות דרכנו יש 68% מרוצים. לקראת שנת 2023 נציג את הנתון הזה, נזכיר שאנחנו מאפשרים לקבל את השירות הזה דרכנו, ואיך אפשר לדרוש סטנדרט שירות יותר גבוה, אבל קודם כל העניין הוא לראות ולהפנים. זה שירות שקיים במועצה רק שנתיים, אז משמח לראות שאנחנו נותנים שירות טוב יותר לקיבוצים שסמכו עלינו. זה לא אחוז להתפאר בו, אבל הכיוון בהחלט חיובי".

מתחמי אשפה בקיבוצים. צילום: היחידה הסביבתית

מי שבאמת ממש "הרימו" למועצה היו ותיקי הגליל, שהעניקו לה 93% ריספקט על שירותי הפנאי. "באופן כללי, הגיל המבוגר היה שבע רצון יותר מגיל הביניים (טווח הגילאים החמוץ הוא 36-49, ע"ט)", אומרת ביבר. ולנתונים המעניינים: נשים מרוצות ב-4% יותר מהגברים, קיבוצי צפון העמק מרוצים יותר מקיבוצי הדרום וההר, והקיבוצים שעפים על עצמם (כלומר על החיים שמאחורי השער הצהוב) הם גדות, סאסא, יפתח ונאות מרדכי. "בדקנו לאיזה שירות יש הרבה השפעה על איך שחווה התושב את כלל שירותי המועצה" . נתון מעניין נוסף מגלה שאין קשר בין גיל לבין שביעות רצון מאירועי תרבות במועצה. מדוע מעניין את המועצה עד כמה אנשי הקיבוץ עצמו מרוצים מחייהם בו? "אנחנו מוסיפים לקיבוצים תקצוב בסל השירותים, וזה נכון גם לגבי ניהול היישוב", מסבירה צופית. "סל שירותים הוא הדרך שלנו להאציל סמכויות בנושאים שהיישוב מבצע בעצמו. ולכן אנחנו רוצים לדעת אם הקיבוץ עצמו שבע רצון, וזה מידע שעובר למנהל הקהילה". גם הצוות האחראי להתאים את סל השירותים לקיבוצים נחשף לסקר, ויכול להחליט האם הוא מעוניין לבצע שינויים בסל עצמו.

הוותיקים מבסוטים: ותיקי הגליל בטיול לאילת. צילום: באדיבות בית ותיקי הגליל

אם כן, תוצאות הסקר הראשון עובדו זה מכבר ונותחו; ומה הלאה?

המועצה, מבחינתה, כבר משנסת מותניים ומגיבה לתוצאות הסקר בפועל. אם ניקח, לדוגמה, את הנתון המדבר על שביעות רצון של 54% מהתשתיות – הרי שתחזוקת הכבישים כבר נמצאת בטיפול. את הסקר עצמו תוכלו לקרוא באתר המועצה, להיחשף לנתונים ואולי גם להחליט להשתתף בו ולהשפיע בשנה הבאה. "אנחנו לומדים מהסקר גם על הדיוק של ביצועו, על הדרך בה שלחנו את השאלות ועל השאלות עצמן", אומרת ביבר. "המסקנה העיקרית היא – שצריך להמשיך".

אולי יעניין אותך גם:

קול-הגליל-שער-זה-שידור-שטח-מתמונה-4-אגדת-דשא-אירוע-מועצה-בחולתה
מהאולפן בעמיר לכל בית בגליל העליון -
הרדיו שמשדר את הצפון
רדיו 'קול הגליל העליון' שמובילות חגית חצב...
WhatsApp Image 2025-01-21 at 12.01
חוזרים למגרש: כדורסל הבנות בגליל פורח מחדש
הכדורסל הנשי חוזר לחיים - וגם ללבבות שלנו:...
S 048 בועז נעורים
עַכְשָׁו וּבַיָּמִים הָאֲחֵרִים | בועז לניר
התערוכה "המפונה" ממוזיאון בית השומר על נעורים...

Education Template