כשהשוליים הופכים לבמה הראשית

בתמונה, מסביב לשעון: עבודות של אתי פרדו נוסבאום, אריאל המרשלג, דורי שכטל זנגר. מתוך התערוכה. צילום: באדיבות גלריה 'סימן שאלה?'
איך נראה עשור של יצירה אמיצה בפריפריה? גלריית 'סימן שאלה?' בקיבוץ עמיר מוכיחה שאמנות חיה, תוססת ונוגעת לא זקוקה למרכז תל אביב כדי לפרוח ● עם עשרות תערוכות, יוצרים מכל קצוות הקשת והפקות מרגשות שנגעו בלבבות, הגלריה חוגגת עשור של פעילות – וגם משיקה תערוכה חדשה וספר עשור חגיגי
האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...

גלריה 'סימן שאלה?' בקיבוץ עמיר חוגגת עשור של עשייה אמנותית וחיבור קהילתי בתערוכה מיוחדת ובספר עשור המלווה אותה. הגלריה היא חלומם של שני אמנים: טולי באומן (1933-2015) ואילנה באומן (1934-2020), שהטביעו חותם עמוק על הנוף האמנותי והחברתי בארץ ובגליל. סיפורם הוא סיפור אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון ללא פשרות. טולי, אמן חזותי בעל חזון רחב, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, הגשימה חלומות, יצרה פרויקטים אמנותיים והניחה יסודות לפעילות אמנותית פורייה בגליל. פעילותם חצתה גבולות וקידמה דיאלוג בין אנשים באמצעות פרויקטים כמו מפגשי תל-חי ו'גבול השלום'.

עבודה של סאשה סטויאנוב. מתוך התערוכה

צוות הגלריה, חובבי אמנות מסורים הפועלים בהתנדבות, מחויב להנגשת אמנות ישראלית מגוונת לקהל הרחב. הצוות כולל את דן רודולף (מנהל אדמיניסטרטיבי), נפתלי נחמני (יוצר ואוצר), אורי בייפוס (הפקה טכנית), צבי אליאש (צלם) ואתי פרדו נוסבאום (יוצרת, אוצרת ומנהלת אמנותית), המאמינה בכוח האמנות לעורר שיח משמעותי ולהעצים קהילות.

בטקס פתיחת התערוכה, שהתקיים ב-22 במרץ, נשאה דברים ההיסטוריונית, המרצה ומבקרת האמנות מירי קרימולובסקי. בין השאר אמרה קרימולובסקי: "ייחודה של הגלריה הוא בתעוזתה להפיל מחיצות בין אמנות גבוהה לנמוכה, בין מרכז לפריפריה, בין אמנות שימושית למוזיאלית, בין  ART  ל-CRAFT. בשנת 2005, בדיוק לפני 20 שנה, נפתחה בביתן הלנה רובינשטיין בתל אביב התערוכה 'לינה משותפת' שאצרה טלי תמיר. התערוכה הציגה אמנים קיבוצניקים ביצירה מגוונת ובעלת קול ייחודי וזכתה להצלחה רבה בהטלת זרקור על יצירה שלא נחשפה לקהל רחב. במקביל הציגה גלריית 'הקיבוץ' בתל אביב אף היא מבט על מחוזות לא מוכרים ל'קובעי הכללים' בתולדות האמנות הישראלית, כפי שציינה יהודית ענבר ב'מדריך למוזיאונים בישראל' משנת 1988, בו בלטו מוזיאוני הקיבוצים […] גלריה לאמנות עכשווית חיה ונושמת בקיבוץ היא תופעה ייחודית. התבוננות בתערוכות לאורך השנים מגלה נועזות בשבירת הדיכוטומיות המקובלות. לצד פיסול אקדמי הוצג דוד פיין עם פיסול בבזלת, חומר קשה לפיסול אך בעל קשר עמוק לאזור הגליל. הגלריה הציגה אמנות של אמנים דרוזים מהגולן, אמנות אוריגמי וטלאים ישראלית, אמנות מגזרות נייר ואפילו אמנות טפטין כמו הגובלנים של סאשה סטויאנוב. בעידן בו תערוכות טקסטיל שוטפות את הארץ, בגלריה הגלילית תערוכות מסוג זה הן כבר מזמן 'בנות בית', והיא הייתה מהראשונות להציג את נועם רבינוביץ, אמן שרוקם. אמנות הקרמיקה, שפרצה לבסוף לשדה האמנות המוזיאלית, קיבלה מקום של כבוד בגלריה בעמיר, החל מ'מחווה לוואזה' שאצר אבנר זינגר ועד 'קרמיקה בעידן הטכנולוגיה' של שלומית באומן ורוית לצר. לאורך השנים העניקה הגלריה במה גם לסטודנטים ובוגרים של מכללת תל-חי המקומית […] דווקא בימים אלה חשוב שהגליל יהווה מרכז אמנותי. דווקא בימים אלה הכרחי לשמוע את קולם של אמנים בני קיבוצים. דווקא בימים אלה חשוב להבין שגם באמנות יש ריבוי קולות וראוי שהם יישמעו. דווקא בימים אלה אמנות צריכה להמשיך לשאול שאלות, לזעוק זעקות ולבקש עולם טוב יותר".

עבודה של בלה קפלן. מתוך התערוכה

"גלריה 'סימן שאלה' היא מוסד חיוני ומלבב החוגג עשור לקיומו, ומי שמתווה את מדיניותה, מנהל אותה ומתפעל אותה ראוי לציין מועד זה בסיפוק ובתקווה לעתיד, בו תמשיך הגלריה באותה דרך ומתכונת ללא ויתורים מבחינת הרמה", כתב יאיר גרבוז לרגל פתיחת התערוכה. "אין עוד גלריה שמציגה אמנות באופן מגוון ועשיר כל כך, וממילא הביקור בה מלווה בהתרשמות עמוקה ובחיוכים נעימים על מלאכת הכפיים של המציגים. העשור העשיר הזה הצטיין בגיוון עצום של אמצעים, סגנונות, גישות, טכניקות וחומרים, והכל בתצוגה ידידותית לצופים. גלריה 'סימן שאלה?' הפכה לגלריה מובילה בתחום האמנות, והאופן בו היא מתמרנת בין שמירה על הרמה לבין הנגישות ראוי להילמד. לא נותר אלא לקוות להמשך, שכן הברכה כבר נמצאת כאן".

עבודה של יעל שפיגלר. מתוך התערוכה

"גלריה 'סימן שאלה' היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות", מסכמת אוצרת הגלריה, אתי פרדו נוסבאום; "היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים. הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמד הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, לתת במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים. התערוכה וספר העשור מתעדים התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון, ומבטאים חיבור הייחודי בין האמן לקהילה. אנו מקווים שיעוררו השראה ויחזקו את הזהות המקומית".

תערוכה לציון עשור לגלריה 'סימן שאלה?' ǁ נעילה: 7.6.2025 ǁ משתתפים:

2014– אורי חופי. 2015 – נועם רבינוביץ. אלינה גור. 2016 – רחלי רוזנפלד. אריאל המרשלג. 2017 – משה ואילני ברגר. יעל שפיגלר. 2018 – בתיה מרגלית. סאשה סטויאנוב. יובל דניאלי. יוסי וסיד. 2019 – יונתן אופק. בלה קפלן. 2020 – דורי שכטל זנגר. נעמי שלו. אילה צור. יונתן גל. 2021 – איתן ג'ורג הורביץ. אתי גדיש דה לנגה. שמואל פאר. אתי פרדו נוסבאום. 2022 – אריאל מיודוסר. טולי באומן. שלומית באומן. קובי סיבוני. יאיר גרבוז. מירב נדב מאירוביץ. 2023 – חסן חאט'ר. יעל ספיר. אירוס אוליבר. 2024 – יונתן גל. נפתלי נחמני.

אולי יעניין אותך גם:

חנה ביטון צילום דור פוזאלו
סיפור חייהם
התערוכה 'סיפור חיים' שנפתחת בגלריה שבנאות...
חביבה יעקבסון_פרט מהסדרה 'פרגמנטים'
הדרך הביתה
בתערוכה אישית מלאת געגוע חוזרת היוצרת חביבה...
אביתר [תרי] קיפניס_שריפה בחורשה, בארי_צילם יובל חי
חותר אל הרוח –
חייו ויצירתו של אביתר קיפניס ז"ל בתערוכה לזכרו
גלריה 'המבואה' בקיבוץ מחניים תעלה תערוכה...

Education Template