האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...
|
בליבו של כפר גרמני ציורי, בין שדות ירוקים, יערות ואגמים, שוכנת חווה משפחתית שלווה. אך המקום הפסטורלי הזה, עם הבית הנאה והגנים המטופחים, טומן בחובו היסטוריה עמוסת כאב: אדמת החווה, אותה ירשה האם וונדי מדודה, קצין בכיר באס.אס, שימשה בעבר כשטחו של מחנה ריכוז. על הרקע הזה מתרחשת עלילת 'האחו הקטן' (It Happened On Our Ground – שמו באנגלית), סרטם התיעודי של אבנר פיינגלרנט והגר סעד שלום, זוכה פרס הסרט הישראלי הטוב ביותר בפסטיבל דוקאביב 2024.
וונדי פון שטאדן, גיבורת הסרט, היא דמות יוצאת דופן: בת 99, אישה רהוטה ואנרגטית שנושאת שם אצולה גרמני ואת משא ההיסטוריה המשפחתית שלה – הדוד שלה, קונסטנטין פון נויראט, היה שר החוץ של היטלר ואיש מפתח במשטר הנאצי. כשהייתה ילדה, חיה וונדי באחוזה הסמוכה למחנה הריכוז, ולמרות שיוכה המשפחתי, לקחה חלק בסיוע לאסירים במחנה. הקסם של הסרט לא טמון רק בסיפור הדרמטי שלו, אלא דווקא באיטיות, בשגרה ובפרטים הקטנים, כמו עיסוקה של וונדי, על אף גילה המתקדם, בטיפוח הגינה בחווה בה היא גרה.

אחד הקונפליקטים המרתקים שעולים בסרט מתרחש לא בין גרמנים ויהודים, אלא דווקא בין שלושה דורות של נשים חזקות במשפחה גרמנית אחת: וונדי, שעדיין חשה צורך להתעסק באירועי העבר; בתה אינגה, שבניגוד לאימה מנסה להתנתק מהעבר המשפחתי המכביד עליה; וביניהן, כמו גשר רגשי-תרבותי, עומדת הנכדה, שמייצגת דור שלישי — כזה שמאזין, שואל, ועדיין מתלבט איך נכון לחיות עם המורשת הזו.
ובזמן שהמשפחה מתלבטת בין זיכרון להדחקה, הסרט לא מוותר לצופים. הוא מתעקש להאיר את הקו הדק שבין אשמה אישית לאחריות קולקטיבית, בין חיים פרטיים לשואה שממשיכה להדהד. חיי היומיום בחווה שעל גדת האנז, מעלים שדים מהעבר הנאצי של המקום ומעכירים את מערכות היחסים בין שלוש הנשים, שאינן מפחדות להתעמת עם העבר בניסיון לברוא לעצמן עתיד משותף.

אבנר פיינגלרנט, במאי, חוקר ויוצר קולנוע עצמאי ישראלי, פרופסור מן המניין ודיקן הפקולטה לאומנויות בסמינר הקיבוצים – הוא גם תושב נתיב העשרה, ניצול מתקפת ה-7 באוקטובר. ברגישות מרשימה הוא מצליח לראות את הסיפור מבפנים ומבחוץ ולהעמיק בדינמיקה בין שלוש נשים, שכל אחת מהן נושאת על גבה את המשקל ההיסטורי באופן אחר, אך כולן, בסופו של דבר, חיות עם ההשלכות של מעשים שלא הן ביצעו. 'האחו הקטן' מציע התבוננות איטית, חכמה ונוגעת, שמצליחה להכניס את הצופה למרחב שבו השאלה הגדולה איננה מה היה, אלא איך ממשיכים לחיות עם הידיעה שהוא היה.

לציון יום השואה, וכחלק מסדרת 'סרט נע' של מפעל הפיס, יזמה מחלקת התרבות של המועצה הקרנה מיוחדת של הסרט, כאשר בסיומו תתקיים שיחה עם הבמאי אבנר פיינגלרנט.
'האחו הקטן', אולם מרכז קלור, כפר בלום, 24.4.25, ב-19:00.
לרכישת כרטיסים – לחצו כאן.