אז איך יוצרים שינוי? הנה כמה דרכים אפשריות:
הוציאו את המשקל מהבית
המספר שמופיע על המשקל איננו הציון שלכם, הוא רק מספר. משקל גופכם מושפע מגורמים רבים, והוא לא מה שמגדיר את האישיות והאופי שלכם. התבוננו לרגע על פעולת השקילה ושאלו את עצמכם – מדוע אתם עושים זאת מדי יום? איזו תועלת אתם מפיקים מכך? אם קיומו של המשקל בבית משפיע על מצב רוחכם ומטריד את מנוחתכם, שקלו בחיוב להיפטר ממנו. איך ניתן בכל זאת לזהות שינוי במשקל? תוכלו לחוש זאת על הגוף – האופן בו מונחים עליכם הבגדים, היכולת שלכם לנשום בצורה עמוקה וטובה, מידת הערנות והקלילות שלכם.
הניחו לדיאטה
95% מהדיאטות נכשלות. גם אם תצליחו לרדת במשקל, קרוב לוודאי שלבסוף תעלו שוב את הכול בחזרה. למה? כי השיטה הזו של צמצום באוכל, הרעבה, התייסרות, חטא, סבל, קיזוז, רמאות – פשוט לא עובדת.
את הגוף שלנו אי אפשר לרמות. לכל אחד ואחת מאתנו יש נקודת שיווי משקל של המשקל, נקודה אליה ישאף הגוף להגיע ובה הוא ירגיש בנוח (הוא, לא בהכרח גם אנחנו). דיאטות משבשות ומחלישות את הקשר שלנו למנגנונים הטבעיים של הגוף, לכן הניחו לדיאטה, לפחד ולחשש, וסמכו על עצמכם. ואם בכל זאת אתם מעוניינים לרדת במשקל, גשו לאיש מקצוע שילווה אתכם, וידע לתפור בעבורכם תפריט מדויק ההולם אתכם.
הפסיקו להיבהל מאירועים, שבתות וחגים
אין צורך להיערך באופן מיוחד לאירועים. הם חלק מהשגרה שלנו, הם מתרחשים כל הזמן וחשוב שנבין שטבעי, מפעם לפעם, לקיים גם ארוחות חגיגיות ועשירות. מה כן אפשר לעשות בזמנים כאלה? להקשיב לתחושות הרעב והשובע, לזהות מתי הגוף מאותת על רעב, ולאכול עד לרמה של שובע נעים. כשהשיח הפנימי קשוב וחיובי, הגוף יידע לכוון אתכם בדיוק למגוון ולכמות להם אתם זקוקים, יאפשר לכם לחוש בנינוחות ולא לשכוח שאכילה, אחרי הכול, היא גם הנאה.
התחברו מחדש לדימוי הגוף שלכם
הורגלנו לקדש מודל יופי אחד, וכשאנו משווים אליו חלקים מגופנו (ידיים, רגליים, בטן, אף, אוזניים), נוצר פער בין האופן בו אנו חווים את עצמנו לבין התכונות שתובע אותו אידאל. פער זה מעמיק את תפיסת דימוי הגוף השלילי – ככל שנשווה יותר, נרגיש רע יותר. לכן חשוב להרחיב את המנעד, ולעקוב ברשתות החברתיות גם אחרי דמויות המקדמות דימויי גוף חיוביים וטיפוסי גוף מגוונים, ואנשים שמעניקים לכם ערך מוסף וממלאים אתכם בהשראה. זכרו שיש לכם מערכות יחסים משמעותיות נוספות בחייכם מלבד עם המשקל: משפחה, חברים, לימודים, תחביבים, וגם הם חלק ממי שאתם. זה בסדר גמור להעניק חשיבות למראה החיצוני, אבל עיסוק מתמיד באופן בו אתם אוכלים, במשקל ובגזרה עשוי להיות מעייף ומלחיץ.
תנו לעצמכם ולסביבה מחמאות אמתיות
בחברה בה שולטת תרבות הרזון, המילה "רזית" נתפסת כמחמאה. למעשה, אין זה כך תמיד: ישנם אנשים המפחיתים במשקלם בעקבות דיכאון, חוסר תיאבון, עיסוק אינטנסיבי בספורט או במשקל, לחץ, הימנעות מאוכל. כשהמראה החיצוני הוא זה שמוביל אתכם, מתפתחים פחדים וחששות לשמור על המשקל ולעיתים מתבססים להם דפוסים קיצוניים של פחד מאוכל, התקפי אכילה, רעב ואימונים אינטנסיביים. מחמאות הן דבר נהדר, אולם עדיף לתת מחמאות עם משמעות: "את נראית קורנת היום", "כמה אור יש לך בעיניים", ואם זה מיועד לילדים שלנו, אז "כמה שאת נדיבה!", "הידיים שלך כל כך חזקות!", וכדומה. מחמאות אמתיות מהדהדות לנו בראש בעיקר אם הן ניתנות מאנשים קרובים לנו, וכאשר אנו נחשפים אליהן שוב ושוב הן הופכות להיות הדיבור הפנימי שלנו.
ארוחות איכותיות
מתי בפעם האחרונה ישבתם לאכול בנחת? בלי לגלול את הטלפון, בלי לדפדף בספר או עיתון, בלי לצפות בטלוויזיה? עליכם לזהות איזה הרגלים יש לנו סביב שולחן האוכל, וללמוד ליישם הרגלים חיוביים: להתרכז באוכל, בריח שלו, בנראות, בטקסטורה, ללעוס היטב. כל אלה הן טכניקות אכילה פשוטות, שלא עולות כסף ובכל זאת רובנו שוכחים ליישם.
איך משנים את ההרגלים סביב שולחן האוכל?
שאלו את עצמכם – האם אני רעב? ומה יספק אותי עכשיו? פרי, או ארוחה גדולה יותר? אם אתם מזהים רעב לארוחה, אפשר להתחיל. הניחו אוכל שאתם אוהבים בצלחת יפה, שבו כשהשולחן ערוך, שימו ברקע מוזיקה נעימה ואכלו בנחת. לעסו היטב, אמרו לעצמכם תודה על המזון שמונח לפניכם. הקדישו לארוחה כעשרים דקות, ואכלו עד שתחושו תחושת מלאות נעימה. את צורת האכילה הזו רצוי, כמובן, לתרגל. לוקח זמן עד שהרגלים נטמעים בשגרה. זו דרך טובה לשנות את הפוקוס מתלונות על משקל הגוף, ולהתמקד בהתנהגויות אכילה שלעיתים גורמות לנו לאכול הרבה יותר מכפי שתכננו.
אכלו יותר ארוחות משפחתיות
אחת מנקודות האור של תקופת הקורונה והסגרים בבית הייתה העלייה בכמות הארוחות המשפחתיות. נכון, מצב זה כבר מעייף ומתיש, אבל עם קצת תכנון, קניות מדויקות והכנות מוקדמות אפשר להכין יופי של ארוחות מאוזנות ובריאות בזמן קצר. כשאנו יושבים לאכול ביחד, שני בני הזוג או עם הילדים, האכילה שלנו מסודרת ובריאה; כמות הירקות שנצרוך, ובהתאם כמות הסיבים התזונתיים יהיו גבוהים יותר. יש אפשרות לשבת ביחד ולדבר עם הילדים, לספק דוגמא אישית באשר לאופן האכילה, להיחשף למאכלים חדשים ולהנחיל התנהגויות חברתיות מסביב לשולחן. איך עושים זאת? מגדירים עם בני הבית ימים בהם מתקיימות ארוחות משפחתיות. נערכים מראש עם קניות והכנות מוקדמות. שומרים על פרופורציה – גם ארוחות פשוטות הן מצוינות; הקפידו על מרכיב חלבוני, פחמימות, שומן איכותי וירקות. לדוגמא: מג'דרה וסלט הן ארוחה מעולה שמקורה מהצומח.
הרגישו כמו סינדרלה
מה קורה כשאתם מודדים נעל בחנות והיא קטנה עליכם? סביר להניח שפשוט תבקשו דגם אחר או מידה גדולה יותר; לא תתחילו פתאום להאשים את הרגל שלכם. כשבגד לא מתאים לכם, לא חייבים ישר להאשים את הגוף ולהצהיר ש"ממחר מתחילים דיאטה". כמו סינדרלה, אתם לא צריכים "להתאים" את עצמכם לבגדים; הבגדים צריכים להתאים לכם. אז אם אתם מסתובבים עם מכנס לא נוח או חולצה שמרגישה צמודה מדי – לכו ורכשו לכם בגדים שמחמיאים, משמחים אתכם ומכבדים את הגוף שלכם. את הבגדים שכבר אינם מתאימים, הוציאו מהארון ותרמו.
שלבו ספורט ביומיום
ספורט נועד לכל טיפוסי הגוף. הוא משפר מצב רוח, מגן על הגוף מפני מחלות, מגביר את החוסן המנטלי, מחזק את השרירים. נכון, מזיעים במהלכו, ולפעמים הוא קשה פיזית או מנטלית, אבל תמיד הוא גורם לנו להרגיש אחרת. כל תנועה היא ספורט, לכן בחרו תמיד להזיז את הגוף כמה שיותר – עלו במדרגות, לכו ברגל להוציא דואר ופרגנו לכלב בסיבוב ארוך במיוחד. מצאו ענף ספורט שאתם מתחברים אליו, וקדימה, זוזו!
קנו ירקות ופירות מקומיים
לפירות וירקות ערך תזונתי רב; הם מלאים בנוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. מומלץ שחלק נכבד מהתזונה שלכם תהיה מבוססת על פירות וירקות. חיי המדף שלהם קצרים אמנם, אך תרומתם לבריאות אדירה. שימו לב: ככל שמתרחק הזמן בו נקטפו, או כשהם מאוחסנים לזמן רב בבתי קירור, ערכם התזונתי של ירקות ופירות יורד. לכן, העדיפו לרכוש מחקלאים מקומיים וממכולות קטנות עם תחלופת ירקות גבוהה. כך יסתובב הכסף שלנו בתוך הקהילה, יעבור יותר ידיים, ולא יגיע הישר לרשתות הגדולות ולבעלי ההון.
שתהיה לכולנו שנה טובה; שנה בה נוקיר תודה לגוף שלנו, לסובבים אותנו ובעיקר לעצמנו.
שני הררי היא דיאטנית קלינית
פורסם לראשונה בגיליון 247 מיום 1 בספטמבר 2021