fbpx

שעה של הוקוס פוקוס

צילום: PEXELS
כך הפכה יוזמה צנועה של סטודנטית צעירה להנדסת חשמל ושל חייל מילואים משוחרר לפרויקט חינוכי-התנדבותי בן 350 מדריכים ● תלמידים מפונים? המיזם מחמם הלב של שלו שריקי ואהד תשובה יאפשר לכם ליהנות
משיעור פרטי שבועי חינמי, דרך הזום
האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...

צו גיוס למילואים הגיע בשמונה באוקטובר אשתקד גם לשלו שריקי (24) מיוקנעם, בימים כתיקונם סטודנטית להנדסת חשמל מטכניון. היא שירתה בתקשוב בגדוד בגבעתי, וכשהשתחררה ניצבה – כמו רבים ומצוינים אחרים – בצומת דרכים אידיאולוגי. "חשבתי: 'אוקיי, מה? חוזרים לעניינים כאילו כלום לא קרה?' הרגשתי שמשהו חסר לי".

שריקי חזקה במתמטיקה, לכן חשבה להגיש שיעורים פרטיים לילדים מפונים. בקבוצת וואטסאפ של חבריה ללימודים היא ביררה האם ירצו להצטרף, "שנריץ בערך 20 שיעורים בשבוע – כמספר החבר'ה בקבוצה", היא מספרת. "זה היה אמור להיות משהו אינטימי וקטן. ואז בחור מדהים בשם אהד תשובה, שבדיוק השתחרר מהמילואים, כתב לי בפרטי 'למה בקטן? בואי נרחיב את זה'".

"הרגשתי שמשהו חסר לי". שלו שריקי. צילום: פרטי

כך נולד הפרויקט 'שעה של פוקוס', מיזם התנדבותי מבורך ונדרש שהוא חלק, אם תרצו, מהאשכול הענק של ההתגייסות האזרחית המופלאה והמעודדת שהביאה עמה התקופה הכאוטית בחיינו. כשמה, מקנה השעה שיעור פרטי בן 60 דקות לתלמידים מפונים. נכון לעכשיו מתקיימים במסגרת הפרויקט כ-200 שיעורים פרטיים מדי שבוע, במקצועות לבחירת התלמידים הנרשמים, על ידי כ-350 מורים מכל האוניברסיטאות בארץ.

למה לחשוב בקטן? אהד תשובה. צילום: פרטי

אז איך זה עובד? התלמיד נכנס לטופס ההרשמה, ממלא פרטים ומוסיף הערות, במידת הרצון והצורך. תוך כשבוע-שבועיים משודך לו מורה פרטי, ואז יפגשו השניים באופן קבוע, עם מערך שיעור שהמורה יצר. השיעורים מתבצעים בדרך כלל באמצעות זום (או תוכנה דומה) ועל טאבלט – דרך העבודה של תלמידי הטכניון, שמצוידים גם בעט דיגיטלי ואיתו הם פותרים תרגילים. "בסוף השיעורים המורה יוצר קובץ ושולח אותו לתלמיד שיוכל לחזור עליו בבית ולהיעזר בו, כמו בסיכום. זאת שיטה שלדעתי עובדת היטב", מעריכה שלו. התלמידים גם מקבלים את מספר הטלפון הנייד של המורים ומוזמנים לשלוח אליהם שאלות בוואטסאפ, או לבקש עזרה אם נתקעו. "זה גם נחמד שיש מישהו שאתה יודע שתמיד איתך וזמין אליך ושיש לך גב, גם פסיכולוגית. אני מבקשת מההורים והתלמידים שיכתבו את המטרות שלהם בצורה ברורה למורים, כי אז גם אפשר לתת שיעורי בית ולסייע בלמידה עצמאית. בשעה שבועית אי אפשר להחליף בית ספר וזה לא אידיאלי, אבל זה עדיף מכלום וזה כן מאפשר להתקדם במקצוע מסוים", שלו אומרת.

המערך הלוגיסטי של 'שעה של פוקוס' שוכלל למדי עוד בראשיתו, ואיתו עובדים מאז. יש לפרויקט רכזים שכל אחד מהם אחראי על כעשרה מורים ומוודא שהחיבור בינם לבין התלמידים המשודכים עובד היטב. כך גם ניתן להציף קשיים שעולים. "להרבה ילדים אין מסגרת ואין מוטיבציה, למשל. כשאתה צעיר ובלי מסגרת קשה להבין מה המטרה. אבל גם במקרה כזה הרכזים מעלים את הבעיות ואני פונה להורים ואנחנו מאוד 'על זה'. לתיכוניסטים שעומדים בפני בגרויות יש הרבה מוטיבציה והם רושמים את עצמם למיזם", אומרת שלו; "עם הצעירים זה קצת יותר מאתגר. יצא לנו גם להתייעץ עם מוציאים לאור של חוברות לימודיות, לחשוב איך אפשר להצליח".

בגלל אופן הלמידה, מרחוק ובזום, הדגש הוא על תלמידי חטיבה ותיכון. "ביסודי זה קצת יותר מאתגר טכנולוגית. זה לא שלא נתנו אף פעם מענים, אבל זה קצת פחות עובד", מסבירה שלו. "אז כשאני רואה שנרשמים תלמידי יסודי אגיד שאין בעיה ושאנחנו בעד לנסות, אבל שייקחו בחשבון את האתגר הטכנולוגי".

צילום: PEXELS

בפועל נרשמים מרבית התלמידים לשיעורי מתמטיקה. "זו הבקשה של התלמידים וגם מרבית המורים שלנו הם מהטכניון וזאת האוריינטציה שלהם. יש גם מורה חדש לערבית. מה שצריך – אנחנו עושים", שלו אומרת. "רוב המורים שלנו, שהם חבר'ה מאוד איכותיים, הם גם משרתי מילואים, ולכן זה דינמי. מורה שלימד חצי שנה צריך פתאום להתגייס, וזה לא אידיאלי להחליף אותו במורה אחר, אבל זה כורח המציאות. למרות הקושי הזה, המורים הם חבר'ה מאוד משקיענים. התמורה שלהם היא העזרה עצמה. ההיענות של שני הצדדים – מורים ותלמידים – מדהימה".

אתם נותנים גם מענים נקודתיים?

"לפני הבגרויות, בסביבות מאי, היו הרבה בקשות לחיזוקים ספציפיים לתקופה מוגבלת בזמן וכמובן שהתגייסנו, כי זה נחוץ מאוד. בספטמבר, עם תחילת השנה, היה גל מאוד גדול של נרשמים, ובמהלך החגים הרבה ילדים והורים ראו בתקופה הזאת, ובצדק, הזדמנות לצמצום ולאיפוס פערים לימודיים. אבל באותו הזמן הטכניון היה בתקופת מבחנים אז היה קצת קשה להיענות. אנחנו גם מאוד גמישים רעיונית: אפשרנו שיעורים קבוצתיים לחברים, היו אחים שלמדו יחד וזה עבד מצוין, תמיד אפשר לכתוב לנו מה הצרכים ונשמח לנסות".

מאיפה מגיעים רוב התלמידים המפונים?

"בתחילת המיזם היה גל מאוד גדול מעוטף עזה, שחלקו כבר חזר לשמחתנו הביתה. לאחרונה, בעיקר מהצפון. השבוע היו הרבה נרשמים מהגושרים, קריית שמונה, מנרה וחולתה".

גם ההורים, מטבע הדברים, מתרגשים מאוד מהמאמץ הסטודנטיאלי. "הרבה מהם מאוד מרוצים מהמורים ומהחיבור ויש המון פידבקים חיוביים", מציינת שלו; "אמא אחת, למשל, שממש עפה על המורה של הבת שלה, כתבה לנו – 'אני רוצה להגיד תודה ענקית על הפרויקט המדהים שלכם!!! היא (שם המורה, ע"ט) ממש מלכה!!! בכמה שבועות צמצמה לבת שלי פערים ועזרה לה להשלים עבודה לתיכון. נתנה מוטיבציה ועודדה'. זה משהו שכיף לקרוא".

שריקי ותשובה משקיעים זמן רב בפרויקט. שריקי כשעה וחצי מדי יום, ותשובה, שכעת שוב לוחם בחזית, ממשיך להקדיש מזמנו ל'שעה של פוקוס' בכל הזדמנות שיש לו זמן מסך. הקושי היחידי הוא טכני: קטיעת השיעור לאחר 40 דקות – משך הזמן הרצוף המוגבל לשיחה בודדת בתוכנת זום למי שאין לו מנוי. "לסטודנטים בטכניון יש זום ללא הגבלה, אבל לשאר לא, אז הוא מתנתק וצריך לפתוח אותו שוב. זה קצת מבאס, כי לפעמים אתה באמצע תרגיל וזה הורס את הרצף. זה אמור להיות מאוד פתיר לכאורה, אבל עד עכשיו לא הצלחנו להתגבר על זה. אז מי שקורא את הכתבה ורוצה לעזור לנו – אנחנו נשמח".

אולי בזכות הפרויקט יחליטו יותר סטודנטים להוציא גם תעודות הוראה וללמד בעתיד בצורה מסודרת ובימי שגרה? מערכת החינוך תרוויח מורים מעולים וערכיים.

"לא חשבתי על זה, זה מעניין. הלוואי! יש לנו באמת מספר מרשים גם של מורים לפיזיקה, שזה מקצוע שיש בו מחסור".

אתם מפונים וזקוקים לעזרה בשיעורים פרטיים? היכנסו:

https://forms.gle/H83jXojEYYYNDY3m9

מעוניינים להשתלב בפרויקט כמורים? מוזמנים ליצור קשר עם שלו: 058-5868008 או אהד: 052-6139503, או להירשם בקישור:  

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexgmdnYK-j88r7RfvfBzYo4veDGzwLMSc7sV5fclp3zJvNJg/viewform?usp=sf_link

אולי יעניין אותך גם:

אהדן היא עיירה נוצרית במורדות הדרום־מערביים של הר מקמל ברכס הר לבנון
הסיפור הלא ייאמן
על הטיול של משגב עם
בשנות ה-80 של המאה הקודמת, בעיצומה של מלחמת...
ezgif-2-0bc5dd2af5
תיקון מדים, תיקון עולם
סדנת המלאכות החברתית בשמיר מתפקדת כבר 13...
pexels-cottonbro-4505171
ירוק בעיניים
החממה הוותיקה שנזנחה לפני יותר מעשור באיילת...

Education Template