מחורף 2021 ודאי נזכור רק מסכות ובידודים, אבל למי שהיה שם, 30 שנים לפני, זכור חורף 91'-92' בעיקר בגלל "חורפיותו" הקיצונית – היה זה החורף הגשום ביותר בישראל מאז תחילת המדידות המטאורולוגיות בארץ, אי-אז בשנת 1870; כדי לדפוק כניסה מרשימה באמת הוא הופיע אחרי שלוש שנים שחונות, ופתח חזית חדשה לגמרי למדינה שחורף קודם התמודדה עם מסכות מסוג קצת אחר, ועם טילי סקאד.
הודות לכמויות המשקעים האדירות שירדו אותה שנה הוצפו נחלים רבים בארץ; גם מפלס הכנרת עלה ביותר מ-4 מטרים(!), עבר את הקו האדום העליון, ומחשש להצפת היישובים שעל חופי הכנרת, גם סכר דגניה נפתח אותה שנה. מה שלא הפריע בשום צורה להתרחשות הצפות רבות בכל חלקי הארץ, ביניהן גם אחת מרשימה במיוחד בשטח הגד"ש של קיבוץ גדות.
כדי לנצל את המצב, החליטו כמה גד"שניקים לצאת לשיט פסטורלי באגם המשכנע שהציף את האזור הסמוך לקיבוצם. לא מעט קוראים, בהם שגיא זאבי, דורית ברק, אלי סט, אמנון רווה, עודד זיו ואחרים (תודה על המידע!), זיהו שמדובר באותו שיט ובאותה הצפה, ואף סייעו לנו לזהות חלק ניכר מהשטים בסירות: נועם זאבי, אמנון שלמן, אמציה שלומי, ליאור ברעם, דרור סט, אוהד אדוריאן ומרים מונק-סט.
אמנון שלמן, שהיה על אחת הסירות, זוכר היטב את החורף הסוער ההוא. "היה שלג של איזה חצי מטר בצומת מחניים", הוא מציין רק כדי להבהיר את ממדי הסערה; "ראינו שהאגם התחדש, המים הגיעו לאזור גשר הפקק, עד פרדס חורי מאחורי חולתה. כל האזור הוצף. השאלנו שתי סירות מסירות הנהר, שהיו אז בבעלות 'ראפטינג נהר הירדן', ויצאנו לשוט".
הייתם במשימה? יצאתם לחלץ מישהו? כי אתם נראים קרביים למדי.
"זה רק נראה קרבי אבל זה לא היה חילוץ", שלמן צוחק. "אם כי היה קוונוע בשדות של חולתה שהוצף לגמרי, רק החלק של הגלגלים עוד בצבץ מעל המים, וחיות השדה שהוצף פחדו לטבוע, וטיפסו וישבו על האיים של הגלגלים הגדולים".
למרבה המזל תפס אביהו שפירא את החבר'ה בעדשת המצלמה שלו, אבל כשביררנו האם יש לו תמונות נוספות מאותו אירוע, הוא אמר – גם אם כן, השתגעתם? עברו 30 שנה. הכול עוד בפילמים!
פורסם לראשונה בגיליון 244 מיום 12 במאי 2021.