האזינו לכתבה:
אחרי 30 שנות קיום במהדורה המודפסת, מצטרף 'על הצפון' למה שהוא כבר מזמן לא מגמה חדשה אלא מציאות חיה ובועטת: הנה אנחנו הופכים ממגזין שנאסף מדוכן העיתונים, דופדף ונדד מהסלון למיטה, או נפתח ברגע חסד על ספסל בגן השעשועים, לכזה שגוללים על מסך כדי ליהנות ממנו לאורך כל ימות השבוע, ולא רק אחת לחודש.
כמובן שיש צורך לעכל את הידיעה, אחרי הכול מדובר כאן בשינוי הרגלים. אם כי כשעושים לרגע זום אאוט, אפשר לחזור לנשום סדיר: הרי רובנו חיים במידה זו אחרת (וכלל לא מועטה) דרך המסכים שלנו; מסתמסים בנושאים הרי גורל, מזמינים תור לרופא, משלמים בביט או דרך הגוגל פיי, מאזינים למוזיקה. חלק מהפעולות הללו אנחנו מבצעים אונליין כי הן מהירות ונוחות בהרבה. לא נכחיש – לאחדים מאיתנו המעבר הזה יחליק בקלות יחסית בגרון, לאחרים ייקח קצת יותר זמן. אבל אנחנו כאן כדי להגיד: אל פאניקה, הישארו איתנו. ימשיך להיות כיף ומעניין.

מה שבטוח הוא שמדובר בהצטרפות לנתיב שסלילתו החלה כבר לפני למעלה מ-20 שנים. עולם העיתונות – המודפסת כולה אז – סבל כבר מתחילת המילניום ממשבר חסר תקדים. כולם יודעים לדקלם שהאינטרנט שבר את מונופול הידע של העיתונות ובכך התחיל לפטר אותה מתפקידה, בשל יכולתו להעביר את המידע בצורה מהירה ועם הזמן גם ידידותית ומושכת יותר. בשורה התחתונה, מאז 2005, קוצצו רווחי הפרסום מעיתונים מודפסים ב-50%.

מי שהתחיל לשנות את הכללים בישראל היה Ynet, שקם ביוני 2000 כמערכת חדשות אינטרנטית ארצית מנותקת מחללית האם 'ידיעות אחרונות'. עיתונים אחרים כחול-לבן נאלצו להתחיל להתעורר. ארבע שנים מאוחר יותר קבע סקר TIM כי 73 אחוזים מ-2.7 מיליון הישראלים הגולשים באינטרנט, קוראים חדשות ברשת. במאמר משנת 2011 קבע חוקר התקשורת הוותיק פרופ' דן כספי כי העיתונות המקוונת כבר צלחה את שלב הפריצה, וכי היא מצויה בשלב ההתקדמות וההתמסדות. העיתון המודפס, שיצא בתדירות קבועה ונותר כבול באילוצי הזמן (ודאי כשמדובר במגזין הרואה אור אחת לחודש) כמו שוחרר מאלו והעצים את יכולות העדכון שלו, מבלי להזניח את צורכיהם הוויזואליים של הקוראים. האפשרות להתעדכן באמצעות הרשת התבררה אף כעדיפה ובמקרים רבים כנוחה יותר לגולשים, פרופ' כספי קבע.
תאמרו, כמו רבים וטובים, שחדשות לחוד ומגזינים לחוד. האחרונים מודפסים על נייר כרומו יפה וחלק, מכילים גם כתבות ארוכות ומעמיקות בנושאים לא-חדשותיים שכיף לקרוא בצורה נינוחה, ונעים להחזיק אותו ביד או לזרוק על שולחן הקפה בסלון. אבל העולם צועד קדימה, הקדמה שזעזעה אתמול הופכת להיות המציאות המובנת מאליה של מחר, ובפועל מגזינים גדולים ונחשבים זנחו את מהדורות הדפוס שלהם זה מכבר. באוקטובר 2011, למשל, לפני למעלה מעשור, ה'ניוזוויק' – המגזין בן ה-80 שבשיאו התחרה ב'טיים' על תואר "מגזין החדשות הנפוץ בארה"ב" – הודיע כי יפסיק לצאת לאור בדפוס ויעבור לפורמט דיגיטלי בלבד. ההחלטה לא הייתה מפתיעה לגמרי נוכח ההפסדים הפיננסיים והקושי לשמור על רלוונטיות, אך הכתה גלים בקרב המדיה דאז, ובקרב קהל הקוראים הוותיק. אלא שלא היו הרבה ברירות.

ואולי זה עניין של גישה חיובית, דרך טובה להתמודד עם שינויים באופן כללי. בארצנו הקטנטונת, באוגוסט אשתקד הודיעה מערכת מגזין הנשים הוותיק 'את' לקוראותיו כי אחרי 878 גיליונות שיצאו לאור מאז הסבנטיז, תיכחד המהדורה המודפסת הנוצצת שלו מן העולם, ומכאן ואילך אפשר יהיה לקרוא אותו רק אונליין. "אנחנו אוהבות את נייר הכרומו המבריק, את ריח הדפוס, את תחושת הדפדוף ואת איכות הצילומים, אבל מבינות שב-2021 כל זה כבר לא הכרחי. המדיה הדיגיטלית עובדת נהדר, והתכנים של 'את' מגיעים מדי חודש למאות אלפי קוראות באתר ולמאות אלפי עוקבות ברשתות החברתיות", נימקה העורכת הראשית עדי עוז באתר האינטרנט המושקע של המגזין. "זה לא הסוף ואפילו לא התחלה חדשה. זה פשוט השינוי המתבקש ברגע הזה בזמן. לא נכחיש שיש לנו צביטה קטנה בלב, אבל שינוי הוא חלק מהחיים ואנחנו אוהבות להשתנות ולהתפתח".
ויש גם סיבות להיות אופטימיים. כמה פעמים שיננתם לעצמכם את השורה האלמותית, אירונית-מרירה אך מציאותית מהשיר העל-זמני 'טרמינל לומינלט' של מאיר אריאל ז"ל, "גם לזה עוד נצטרך להתרגל"? ובכן, הקוראים בסופו של דבר, מתרגלים. על פי דו"ח חדש של פירמת השירותים המקצועיים הבינלאומית PwC, ארה"ב צפויה לעשות היסטוריה בשנת 2026, כאשר תהפוך לשוק המדיה הגדול הראשון בעולם שייהנה מההכנסות ממודעות בעיתונים דיגיטליים שיאפילו על ההכנסות ממודעות בעיתונים מודפסים. האחרונים, כך נקבע, ימשיכו להפסיד. בדצמבר האחרון עבר ה'גארדיאן' הבריטי את רף מיליון המנויים על שלוחותיו הדיגיטליות נטו. בפברואר האחרון פרסם ה'ניו יורקר' את המהדורה הראשונה המקוונת בלבד שלו, ובאותו הזמן הגיע ה'ניו יורק טיימס' לעשרה מיליון מינויים דיגיטליים, שלוש שנים לפני היעד שקבע לעצמו.
כך שאנחנו בחברה טובה, צועדים קדימה אל העתיד. 'על הצפון פלוס' ימשיך לעשות את המקסימום כדי שתיהנו מהתוכן שלנו בגרסתו המקוונת, ואולי במהרה תשכחו בכלל שהזזנו לכם קצת את הגבינה.
