fbpx

עקרון ההדדיות

צילום: PIXABAY
מתישהו נצטרך לשאול איך הגענו עד הלום, והאם אנחנו עושים מספיק כדי שהמצב ישתנה. לא רק בנקודת הזמן הזו, אלא בכל מה שאולי הביא לרגע הזה
האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...

בימים של כאוס, אני מחפשת תשובות בתיאוריות ובתפיסות שיכולות לעזור לי לעשות סדר. אני נוטה להתמודד עם העולם ממקום של הבנת האירועים ומוותרת על חיפוש אשמים; הטלת אשמה היא מפתה, אמנם, כי היא מגדירה מי אינו אשם וגם מקלה על אשליית הפתרון – אם נסלק את האשמים או נעניש אותם, הבעיה תיעלם והסדר יושב על כנו. אלא שההיסטוריה מלמדת ששום אירוע אינו מתרחש בוואקום, ואם לא מטפלים בגורמים קיים סיכון שהמצבים שרצינו למנוע יחזרו על עצמם בכל פעם מחדש, בוורסיה אחרת. זה נכון בעיניי בחיי הפרט וגם ברמה הרחבה של הכלל.

אחת התיאוריות שעוזרות לי לעשות סדר היא הגישה האקולוגית בפסיכולוגיה/סוציולוגיה, שמזמינה אותנו לבחון את כל מעגלי ההשפעה באירוע נתון, כדי לאתר מה צריך לשנות על מנת להגיע לתוצאה אחרת. יש כאן ניסיון להבין, כדי להחליט מהי ההתערבות אשר תשנה את מצב העניינים, כל זאת תחת ההנחה שלעולם אין רק גורם אחד שמסביר התנהגות או מצב.

אחד המודלים שמאפשרים הבנה כזו הוא זה של יורי ברונפנברנר. על פי המודל, גורמים רחבים – עולמיים לעיתים – משפיעים על אירוע או על פרט, באמצעות ארבעה מעגלי השפעה. המודל מדבר על קיומה של "מקרוסיסטם", מערכת אידיאולוגית או תרבותית רחבה, שמשפיעה על מבנים חברתיים מערכתיים, שמשפיעים על מערכות קהילה נתונה, ואלו משפיעים על הפרט. הנקודה המעניינת במודל היא העובדה שקיימת בו ההנחה שההשפעות הן הדדיות: הפרט לא רק מושפע מהסביבה שלו ומהמעגלים הרחבים יותר, הוא גם משפיע עליהם. כל פרט.

מאוריץ קורנליס אֶשֶר, 'מלאכים ושדים'

ולענייני היום במדינתנו, המודל הזה מזכיר לי להרים את הראש ולשאול את עצמי איך הגענו עד הלום, והאם אני עושה מספיק כדי שהמצב ישתנה. לא רק בנקודת הזמן הזו, אלא בכל מה שאולי הביא לרגע הזה. ציורו של האמן ההולנדי מאוריץ קורנליס אֶשֶר, 'מלאכים ושדים', בו יוצרת דמות המלאך את דמות השד ולהיפך, מעורר מחשבה באשר לאפשרות שאין מלאכים ללא שדים. אין רק "רעים" או "טובים", בכל אחד מאיתנו ישנם כל החלקים, ויש השפעה הדדית שיוצרת מציאות. אין לנו שליטה על הכול, אבל יש לנו בחירה לבחון מהו חלקו של כל אחד מאיתנו באירועים הללו. כדי לעצור או להניע תהליכים, יש לפעול, עכשיו; יחד עם זאת, אולי עלינו גם לשאול את עצמנו איך הגענו עד הלום, ומה, אולי, צריך כל אחד מאיתנו לעשות אחרת – כי על זה יש לנו שליטה.

בתקווה שנעשה לנו ימים טובים יותר.

קרן אדוריאן היא פסיכותרפיסטית ,מרצה, ומיסדת 'קורסי השלמות לחיים'. Kerenadorian.com.

אולי יעניין אותך גם:

שחקני הגליל
כובשים גם מחוץ למגרש הביתי
במשחק ראווה שנערך אמש באולם בית ירח לעיני...
ש
הבית שבלב
איך מסייע לילדים סיפור על שפני סלע להתמודד...
DALL·E 2024-08-27 11.40.21 - A couple in a dimly lit room
אהבה נסחבת
מבחוץ נראו גלית וסער כאילו נולדו זה בשביל...

Education Template