חרדות או לא להיות

צילום: PEXELS
איך נתמודד עם חרדות של ילדים על הרצף האוטיסטי?
האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...

חרדה היא אחת התופעות הרווחות ביותר בקרב בני האדם, בייחוד בעידן המודרני, אולם אצל אוטיסטים מדובר בהתמודדות שכיחה במיוחד. מחקרים גילו כי 46% מהילדים על הרצף האוטיסטי מתמודדים עם סוג אחד לפחות של חרדה, לעומת 9% מהילדים בעלי התפתחות רגילה.

חרדה נפוצה במיוחד אצל ילדים בעלי רגישות תחושתית מוגברת ובעלי צורך עז ביציבות וודאות.

מה אפשר לעשות?

  • ניתן לעזור לילדים המתמודדים עם חרדה להרגיש מווסתים יותר על ידי פעולות הרגעה. למשל, לשחרר שרירים, לנשום עמוק ולדמיין דברים נעימים ומרגיעים. רצוי שגם הסביבה הביתית תהיה רגועה ולא מלחיצה.
  • עם ילדים שמתקשרים ניתן לתכנן ביחד פעולות עתידיות. אפשר לומר: "מה אנחנו יכולים לעשות מחר כדי שיהיה יום נעים, וכדי שתחשוש פחות?". התכנון המשותף והוודאות לגבי האירועים העתידיים עשויים להפחית חרדה באופן משמעותי.
  • לפעמים החרדה נובעת מהקושי להתמודד עם רגשות שליליים – עצב, כעס, קנאה ועוד. הרגשות מציפים והילד עלול לפחד לאבד שליטה. במקרה כזה נעבוד על קבלת הרגשות השליליים דרך משחקי תפקידים ושיח. איך זה מרגיש כשאתה עצוב? כועס?
  • משחקי "כאילו" הם כלי מצוין להתמודדות עם רגשות שליליים. אם הילד אומר שהבובה כועסת, נשאל: "מה מתחשק לה לעשות?". במסגרת המשחק ניתן לבחון ביחד תגובות שונות למצבים מאתגרים. הבובה שכועסת יכולה לבכות, לצעוק, להרביץ, לקלל, ללכת למקום אחר ועוד. באמצעות המשחק ניתן לבנות אסטרטגיות התמודדות מוצלחות עם המצב, שהילד יוכל ליישם בעתיד בחייו.

בקרוב יקיים מרכז 'דיאלוג' שתי הרצאות זום ללא עלות המיועדות במיוחד לאנשי חינוך וטיפול העובדים עם ילדים ונוער על הרצף האוטיסטי במסגרות חינוך: גננים/ות, סייעים/ות, משלבים/ות, מורים/ות, מטפלים/ות פרא-רפואיים, רגשיים ועוד. מוזמנים להירשם ולרכוש כלים יישומיים לעבודה עם ילדים על הרצף.

להרשמה לחצו כאן: https://forms.gle/Sbm788kubbVCKRsK6

מה זה בעצם DIR?

זוהי שיטת טיפול המבוססת על עקרונות הפסיכולוגיה ההתפתחותית, שנועדה לקדם יכולות של אנשים על הרצף האוטיסטי בתחומי תקשורת, שפה, קוגניציה, מוטוריקה ועוד. אנו עובדים דרך יצירת אינטראקציות באמצעות משחק. אבל זה לא סתם משחק, תוך כדי המשחק אנו מאפשרים לילד להוביל אותו בהתאם לתחומי העניין שלו, אך גם מציבים בפניו אתגרים חדשים ומרחיבים את התקשורת.

רוצים לדעת עוד? מוזמנים ליצור קשר: 058-5050501, [email protected]

פייסבוק: דיאלוג – טיפול בשיטת DIR-Floortime

הכותבת היא תושבת להבות הבשן ובעלת קליניקה לטיפול בשיטת DIR . בוגרת החוג לפסיכולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, מטפלת DIR מוסמכת, ובעלת ניסיון אישי רב שנים כאמא לילדים על הרצף האוטיסטי.

אולי יעניין אותך גם:

תלמידים ותלמידות בביס עמק החולה בתמונה ובבתיס נוספים במועצה לקחו חלק ביזמה של מוסדות חינוך בכל הארץ בקריאה לשחרור החטופים
עדכוני חינוך מס' 28
16.3 - 27.3
תלמידות ביס נוף הרים חזרו לסאסא
עדכוני חינוך מס' 27
2-13 במרץ, 2025
גם ילדי
עדכוני חינוך - מס' 26
זהו. זה קורה. דיברנו, חיכינו, נערכנו ועכשיו...

Education Template