הממשלה מסמנת: מתחילים לשקם את יישובי
קו העימות בצפון

צילום: אמציה שלומי
אחרי חודשים של המתנה, אושרו שתי תוכניות רחבות היקף לשיקום וחיזוק יישובי הצפון ● התוכניות החדשות כוללות סבסוד פיתוח קרקעות לרוכשים מגרשים ביישובים צמודי הגדר, חיזוק הכלכלה המקומית ותמריצים לחברות הייטק וחקלאים

 

בתחילת השבוע, בתום תקופה ממושכת של חוסר ודאות, אישרה הממשלה שתי הצעות החלטה שנועדו לחולל שינוי עמוק ביישובי הגבול בצפון, אלו שמאז פרוץ המלחמה התמודדו עם פינוי ופגיעה בתשתיות. מדובר בשתי הצעות החלטה נפרדות אך משלימות, שמסמנות את תחילתו של מאמץ ממשלתי מקיף לשיקום הצפון. ההחלטות כוללות השקעה חסרת תקדים של למעלה ממיליארד ש”ח, והכרזה על יישובי הגבול (0–2 ק”מ) כיישובי עדיפות לאומית לשנים 2025–2029.

 

צילום: סיגל גולדמברג

 

התוכנית הראשונה מתמקדת בשיקום קהילתי ומשלבת בין פתרונות דיור מיידיים לתמריצים כלכליים למשפחות נקלטות ביישובים צמודי הגדר. במסגרת ההחלטה תקצה הממשלה מעל 300 מיליון שקלים עבור פתרונות מגורים זמניים ומבנים יבילים (קראוונים), או לשיפוץ של מבנים קיימים. כמו כן, יוקצו מענקים להפעלת גני ילדים ומעונות גם במקרים בהם מספר הילדים נמוך מהתקן, במטרה לאפשר קליטה של משפחות צעירות ביישובים.

 

במקביל תצא לדרך יוזמה רחבת היקף שבמרכזה סבסוד דרמטי של עלויות הפיתוח לקרקעות בבעלות המדינה. משפחות שירכשו מגרשים ביישובים המרוחקים עד שני קילומטרים מהגבול ישלמו השתתפות עצמית של כ־100 אלף שקלים בלבד עבור עלויות הפיתוח; חיילי מילואים פעילים יזכו להטבה משמעותית יותר, עם תשלום מופחת של 50 אלף שקלים.

 

לצד התוכנית לשיקום קהילתי, אושרה גם תוכנית להאצה כלכלית בצפון, הכוללת סל תמריצים לחברות טכנולוגיה, מפעלי תעשייה וחקלאים. במסגרת התוכנית יועמדו מענקים והלוואות שיסייעו למפעלים להתרחב, לקלוט עובדים חדשים ולהגדיל את פעילותם העסקית. גם מוסדות ההשכלה לא נותרו מאחור: מכללת תל-חי, הצפויה להפוך לאוניברסיטה, תקבל סיוע בהגדלת מספר הנרשמים ושיפור יכולות הקליטה של סטודנטים חדשים. לצדה, גם מוסדות מחקר ועוגן כמיגל יזכו לתמיכה משמעותית.

 

במסגרת החלטה זו, נכללים גונן ולהבות הבשן ברשימת יישובי קו העימות — צעד חשוב שמאפשר להם ליהנות מהטבות התוכנית. עם זאת יש להדגיש כי מדובר בשלב ראשון, והמאמצים להרחבת ההכרה בשני הקיבוצים גם בהקשרים נוספים נמצאים בעיצומם.

 

צילום: סיגל גולדמברג

 

לראשונה מאז פרוץ המלחמה, מונחות על שולחן הממשלה שתי החלטות רחבות היקף שמנסות לתת מענה אמיתי ליישובי הגדר בצפון, לאחר תקופה ממושכת של תחושת הפקרה. ההיסטוריה מלמדת שמרגע שההחלטה מתקבלת ועד שמורגשת השפעתה בשטח, הדרך עוד ארוכה. ההצלחה האמיתית לא תימדד בכותרות, כי אם במהירות, בעקביות ובאמון המחודש שתצליח המדינה לייצר מול תושביה.

אולי יעניין אותך גם:

מורן, הילה, עינב, נעמה, פרן
הוא במילואים. ומה איתך?
מה קורה למשפחה כשאחד ההורים מגויס לשבועות,...
pexels-rdne-7821684
אל תוותרו על מה שמגיע לכם:
כך תמצו את הזכויות שלכם בגליל העליון
תוכנית 'מועצה מקדמת זכויות' מציבה את התושב...
WhatsApp Image 2025-07-11 at 14.55
כמה מילים מראש המועצה לפני סופ"ש
  תושבות ותושבים יקרים,   מאחורי...

Education Template