האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...
|
בשנים האחרונות עולה המודעות לסכנות הגלומות בריסוס גינות הנוי, בחשיבות השמירה על הקרקע והמערכות האקולוגיות, וביתרונות המעבר לנוי חכם ומקיים. נוי חכם הוא גינון המקיים את עצמו תוך מינימום פגיעה בסביבה, לצד שימור המשאבים הקיימים לדורות הבאים. בפרקטיקה זו מתחשב התכנון באופן מקסימלי בנוף, בסביבה ובגורמי האקלים, המים והקרקע, על מנת לשמור על שיווי המשקל בין כל מרכיבי השטח לטווח הארוך. הוא כולל, בין השאר, שימוש בצמחים מקומיים, צמחייה למגוון צורות חיים, צמחייה להעשרת המגוון הביולוגי, צמחי תבלין ותועלת, צמחים לתחזוקה נמוכה, צמחים עמידים לפגעים, צמחים חסכוניים במים, צמצום מדשאות והפיכתן לחורשות, שימור עצים קיימים ושתילת עצים לצל.

מחלקת הגינון במועצה, בשיתוף היחידה הסביבתית, מובילים בשנים האחרונות מהלך לקידום נוי חכם ומקיים בשטחי המועצה ושטחי הנוי של הקיבוצים. עד היום, כדי לאפשר מעבר בטוח למשתמשים, תוחזק חלק ניכר משבילי האופניים, הטיילות (כטיילת הבניאס, שביל עמי, מפגש הנחלים, טיילת הצועדים ועוד), חלקות הגינון בבתי הספר וכן מרכז קלור, בניין הפיס ובניין המועצה בריסוס לשם ניקוי העשבייה; ובסך הכול, כ-30 אתרים ולמעלה מ-400 דונם של שטחים פתוחים. החל מהשנה הוחלט לטפל בעשבייה באתרי המועצה רק בפתרונות אגרוטכניים ללא חומרי הדברה (על ידי כיסוח וחרמוש העשבייה, או השארתה במופעה הטבעי היכן שאינה מפריעה).
להפסקת השימוש בריסוסים השלכות מיטיבות על בריאות האדם ותרומה משמעותית לאיכות הסביבה, תוך שמירה על איכות ופוריות הקרקע והגנה על המערכות האקולוגיות ויכולתן להתחדש ולפתח חסינות למשברי אקלים. אך לא רק יתרונות בריאותיים וסביבתיים גלומים בשיטה זו: במחקר שנעשה במספר אזורים בארץ נמצא כי המעבר לנוי חכם הוביל לחסכון בחצי מעלויות כוח האדם, בחצי מכמות המים וב-70% מעלויות גיזומי שיחים. עלייה מועטה בלבד נרשמה בעלות טיוב הקרקע. בהיבטים האסתטיים, תורם הנוי החכם והמקיים לחיבור לצמחי הבר ולטבע המקומי, וכך תוכלו מעתה ליהנות מפריחות אביביות של צמחיית בר סביב השבילים ואתרי הטבע שלנו.
■

ומה באשר לגינות הנוי הציבוריות בקיבוצים?
לאורך שנים היוו אלה שכיות חמדה וסממן היכר בולט של הקיבוצים: מדשאות ירוקות רחבות ידיים, עצי נוי ופרי, שיחים מטופחים וגזומים למשעי וערוגות עם פרחי העונה היו מראה שבשגרה בכל קיבוץ, והם טופלו באהבה על ידי צוות הנוי הקיבוצי. במרוצת הזמן חלו תמורות עמוקות בענף הנוי הקיבוצי: מחסור בכוח אדם מקצועי ומיומן, עלויות תחזוקה גבוהות וצמחייה שאיננה מתאימה לאופיו של הקיבוץ המתחדש, הפכו את השמירה על חזות המשק לאתגר של ממש עבור מרבית הקיבוצים. ואמנם, התאמת הגינה הקיבוצית לדרישות העכשוויות היא צו השעה. הגינות של לפני 20 ו-30 שנה אינן מתאימות עוד לקיבוצים בגרסת המאה ה-21: המדשאות הרחבות דורשות שימוש רב במים, שאינם מצויים בשפע, ושמחירם האמיר בתלילות בשנים האחרונות; שיחים גדולים אכן יפים ומרשימים הם, אך גם יקרים לתחזוקה; ריבוי הרכבים הנוסעים בכבישים הפנימיים מצריך בחירת ותכנון צמחיה נכונים שלא יפגעו, למשל, בשדה הראייה, וישנו צורך ביצירת מקומות חנייה שישתלבו בנוף הקיבוצי. במועצה כבר פועלים קיבוצים רבים בהתאם לעקרונות הנוי החכם והמקיים; חלקם בתהליך כבר מספר שנים, אחדים אימצו את העקרונות לאחרונה, ואחרים אימצו לעצמם חלק מעקרונות הנוי החכם. כל קיבוץ מקיים את העקרונות בהתאם לצרכיו ואופיו. והיות והקהילה בקיבוצים מעורבת מאוד בנושא הנוי, חשוב שהתהליך ייעשה בשיתוף עימה. תכנון נכון של המרחב הקיבוצי והגינות הציבוריות בו יאפשר ליהנות מגינות שאינן רק יפות ומרשימות, אלא גם חסכוניות במים ובכוח אדם.

מחלקת הגינון והיחידה הסביבתית במועצה מזמינים קיבוצים נוספים להצטרף לתהליך למעבר לנוי חכם ומקיים, ומודים לצוותי הנוי בקיבוצים על עבודתם הקשה למען התושבים, למען הסביבה ולמען הדורות הבאים. מוזמנים לפנות ליחידה הסביבתית או מחלקת גינון במועצה לשאלות בנושא:
למידע נוסף מוזמנים לצפות בסרטון: