האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...
|
האם בזמן מלחמה, כשהמצב קשה, כשאלפים נמצאים בלחץ אירועים נורא, כשיש חללים רבים, האם במצב כזה מותר להתלוצץ? להיות ולו לרגע, לא רציני? לשיר בהופעה, או ברדיו, שירים קלילים? שירי השתטות? התשובה של ההיסטוריה ושל הציבור, גם אז וגם היום, היא "כן". השיר 'אין לך מה לדאוג' שרבים מכנים אותו 'תחתונים וגופיות', הוא אחת ההוכחות. זה היה נכון באוקטובר 1973, וזה חוזר על עצמו באוקטובר 2023. אנשים רוצים הקלה, הפגה, רוצים לשמוח.
ובנימה אישית – גם אני ראיתי זאת לאחר אירועי השבת השחורה באוקטובר 23, כשבאתי לשיר למשפחות החטופים, או למפונים מיישובי הגליל או הדרום. הגענו להופעה בחשש, מה לשיר, האם זה בסדר לשיר שירים שמחים? וההתלהבות הייתה אדירה. כן, רוצים לשמוח.
איך שיר נולד?
השיר נולד בתוך ימי הלחץ האדיר באוקטובר 1973. הוא הושר בהיסטריה כשברקע מתנהלת לחימה ויש חללים. פתאום הוא הפציע ועשה שטויות, והוא הכעיס, אבל הוא הרים את המורל. אגב, מילה אחת שהייתה בו, הייתה כנראה מוגזמת ונמחקה בלחץ דעת הקהל, או בלחץ מנהלי תחנת שידור אחת. פרטים בהמשך.
יש הרבה גרסאות באשר לכתיבת השיר. אספתי וניסיתי להצליב ולסדר אותן.
השיר החל להיכתב במשחק כדורגל בין כמה זמרים-נגנים שבמקרה הגיעו ביחד לחופשה (מצאתי זאת בגזיר עיתון ללא פרטים, כנראה לציון 30 למלחמת יום הכיפורים, אז מצטער – אין לי את שם הכותב). זה היה אחרי אינספור הופעות בחזיתות השונות והנה נפגשו והתפנו למשחק. היו שם טוביה צפיר, מני פאר, צביקה פיק, והיו גם עוזי פוקס וקובי אשרת (רגע, משפט ביניים על כדורגל. כמה מהחבורה העליזה הזו, לפחות שניים, שיחקו בכלל לא רע. צביקה פיק, שהתגלגל אפילו להפועל יהוד, ויעקב ונטורה, שהספיק כבר לשחק בנוער מכבי חיפה ואחר כך נעשה לקובי אשרת). אז החבורה הזו החליטה שצריך לְשַׂמֵּחַ. עוזי פוקס סיפר שהוא וקובי אשרת נסעו הביתה על הטוסטוס של קובי ושהמנגינה החלה להזדמזם כבר בנסיעה. הם החליטו שהלחן הזה יקבל מילים ושמי שתכתוב אותן היא תלמה אליגון. קובי אשרת שיתף איתה פעולה כבר קודם, ויחד המשיכו לזמר עוד שנים רבות.
בסיפור ההוא, מיד הפנו את טוסטוסם לביתה של תלמה אליגון-רוז, שהיה כנראה לא רחוק, ושרו לה את הלחן החדש. על פי סיפור אחר כשהגיעו אליה הם כבר נתנו לה קלטת. היא עצמה סיפרה לי שהיא זוכרת שהם הגיעו, לא בטוסטוס, אלא במשאית מאובקת של צוות ההווי הצבאי שאיתו הופיעו. כך או כך, לאחר המשחק, הגיעו קובי אשרת ועוזי פוקס אל תלמה אליגון-רוז. אבל היא הייתה בראש אחר לגמרי. "אחי, גיורא, היה במלחמה, וזה מה שהיה לי בראש. ממש לא התאים לי לכתוב משהו מצחיק למנגינה הזאת". אבל קובי לא השאיר לה דרך נסיגה: "מחר בשש וחצי בבוקר אנחנו יוצאים שוב לשטח, אעבור כאן לקחת את המילים. שימי אותן בארון החשמל. אמר לי ונסע".
ולמרות שתלמה הייתה במקום אחר, היא גייסה את עצמה וניסתה לכתוב. היו עוד כמה שעות עד שש וחצי בבוקר. ואז היא נתקלה בגלויה שהייתה מונחת על השולחן, ששלח לה אחיה מהקרבות. והשיר הוא בהשראת מה שהיה כתוב שם.
ההיסטריה מתחילה
כבר באותו היום הקליטה החבורה את השיר, ירדה לדרום והחלה להופיע איתו, עוד לפני שהלוחמים שמעו אותו ברדיו. ההתלהבות הייתה אדירה. החששות משיר השתטות, שיר קליל (באתר מסוים הוגדר כ"טראש"), נעלמו מיד. ההצלחה הייתה היסטרית. השיר כבש את מצעד הפזמונים, בתום אותה השנה היה במקום החמישי במצעד השנתי, ואפשר לומר שחמישים שנה לאחר המלחמה ההיא הוא עוד בפסגה. מושר בלי הפסקה.
אין לך מה לדאוג | עוזי פוקס
אֵין לָךְ מָה לִדְאֹג אֲנִי נִזְהָר
וְלוֹבֵשׁ גַּם סְוֶדֶר
אֵין לָךְ מָה לִדְאֹג, זֶה מְיֻתָּר
הַכֹּל בְּסֵדֶר
אֵין לָךְ מָה לִדְאֹג, כָּאן נֶהְדָּר
מַפְגִּיזִים כַּהֹגֶן
בֶּאֱמֶת שֶׁלֹּא חָסֵר דָּבָר.
אֵין לָךְ מָה לִדְאֹג פֹּה קַיְטָנָה
וְעוֹשִׂים שָׂמֵחַ
וְאֶתְמוֹל הָיָה אֲפִלּוּ פְּנַאי לְהִתְקַלֵּחַ
אֵין לָךְ מָה לִדְאֹג, אֲנִי יָשֵׁן
וְחוֹלֵם עָלַיִךְ
כְּשֶׁאֶחְזֹר הָעִירָה נִתְחַתֵּן.
שִׁלְחִי לִי תַּחְתּוֹנִים וְגוּפִיּוֹת
כָּאן כֻּלָּם כְּבָר כְּמוֹ חַיּוֹת
נִלְחָמִים כְּמוֹ אֲרָיוֹת
מוֹרָל מַמָּשׁ גָּבוֹהַּ
וְאֶצְלֵנוּ בַּפְּלֻגָּה
מְבַקְּשִׁים קְצָת הֲפוּגָה
מֹתֶק, לֹא לִשְׁלֹחַ לִי עוּגָה.
אֵין לָךְ מָה לִדְאֹג
אֲנִי נִמְצָא בְּמָקוֹם בָּטוּחַ
וּבֵין הַפְצָצָה לְהַפְגָּזָה יֵשׁ זְמַן לָנוּחַ
אֵין לָךְ מָה לִדְאֹג, פָּגָז מָתוֹק
סַבְלָנוּת יַלְדֹּנֶת
בֶּאֱמֶת שֶׁאֵין לָךְ מָה לִדְאֹג.
שִׁלְחִי לִי תַּחְתּוֹנִים וְגוּפִיּוֹת
כָּאן כֻּלָּם כְּבָר כְּמוֹ חַיּוֹת
נִלְחָמִים כְּמוֹ אֲרָיוֹת
מוֹרָל מַמָּשׁ גָּבוֹהַּ
וְאֶצְלֵנוּ בַּפְּלֻגָּה
מְבַקְּשִׁים קְצָת הֲפוּגָה
מֹתֶק, לֹא לִשְׁלֹחַ לִי עוּגָה.
השיר שולב בתקליטו הראשון של עוזי פוקס 'כן, כן' ואחר כך ב-1974 באוסף שירי מלחמת יום כיפור, 'המלחמה האחרונה'. עם השנים הוקלטו גירסאות כיסוי רבות. לאחר השבת השחורה של 7 באוקטובר 2023 יצאה גם גרסה נשית לשיר. ראו בהמשך.
והנה ההקלטה הישנה ביותר שמצאתי ברשת. ערוץ 33 של רשות השידור, ועוזי פוקס עם המון תלתלים:
עוזי פוקס – אין לך מה לדאוג (תחתונים וגופיות) – YouTube
ואיפה הנייר טואלט?
מסתבר שיש חידה קטנה סביב השיר הזה, אפילו 50 שנה לאחר שנכתב. לפי עדויות רבות, נזכר בשיר בגרסתו הראשונה גם… נייר טואלט. האם היה זה לצד התחתונים והגופיות, או במקום אחד מהם? אף אחד לא זוכר, כולל המחברים והמבצע. כמעט בטוח שבהקלטה הראשונה של השיר הנייר עוד נזכר. אבל יחד עם ההיסטריה שהשיר חולל, ויחד עם ההסכמה שבאמצע המלחמה מותר לשיר גם שטויות, הנייר הזה עורר גם תגובות וביקורת. החידה היא חידה מאחר ובשום מקום לא מצאתי עדות לביקורות האלה, בעצם גם לא מצאתי את הנוסח הראשוני. לא את ההקלטה שכללה את הביטוי, ואפילו לא את המילים.
איך זה נזכר שם? שאלתי את תלמה אליגון-רוז. "תאמין לי אני לא זוכרת. השורה עם הנייר ההוא בכלל לא מסתדרת עם המנגינה ואני הרי כל כך מקפידה שהמילים יישבו נכון". זה מעסיק אותה עד היום. חמישים שנה. בשיחה איתה סיפרה, "לפני כמה ימים נפגשתי עם קובי ועוזי, עבדנו על משהו ופתאום עלה העניין הזה. ניסינו לשיר ואף אחד לא זכר איך זה היה".
ובכל זאת, שאלתי את תלמה, מי דרש את השינוי הזה? לתדהמתי אמרה – "גלי צה"ל". אז הלכתי לחפש בגלי צה"ל. הגעתי עד לסגן מפקד גלי צה"ל בתקופת מלחמת יום הכיפורים, ד"ר מרדכי נאור. גם הוא הופתע. לא זכר שהייתה מילה כזו ולא זכר שהיה כעס על משהו: "התעסקנו בדברים הרבה יותר חשובים, אין לי מושג מי הקדיש זמן לדבר כזה. בכל אופן לא אני".
חידה הדבר וכנראה יישאר כך. מה שבטוח זה שבחופשה הבאה, והשיר כבר להיט ענק, נכנסה החבורה לאולפן והקליטה אותו מחדש. וכך נשאר השיר להיסטוריה. בלי נייר טואלט, ועם תחתונים וגופיות.
לאורך חמישים שנה
כמובן שעוזי פוקס לא מצליח לסיים הופעה בלי לבצע את השיר הזה. הוא שב ומושמע באינספור תוכניות רדיו, טלוויזיה, מועדוני זמר. אמנים רבים משלבים אותו בהופעותיהם ומקליטים גרסאות כיסוי. השיר עלה לרשתות בעשרות ביצועי חובבים, רבות מהן של חיילים ביחידות השונות. מצאתי גם גרסת אנימציה. בשנת ה-70 למדינה הוקלט קליפ רשמי בהשתתפות הלהקות הצבאיות ודיג'יי מלכה:
הלהקות הצבאיות ודיג'יי גל מלכה-אין לך מה לדאוג (שיר ה-70 לצה"ל קליפ רשמי) – YouTube
ובדיוק 50 שנה לאחר פרוץ השיר, לאחר אירועי ה-7 באוקטובר 23, יזמה חברת הפרסום McCann ביצוע נשי של השיר. הם שילבו בו תמונות של לוחמות ו"מילואימניקיות" (שנלחמות כמובן כמו לביאות), שלקחו חלק באירועים הקשים ויצרו גרסה מרגשת מאד.
רוח הלוחמות תנצח אוקטובר 2023 – YouTube
ולסיום, משהו אישי
במלחמת לבנון השנייה אירוע אסון בכפר גלעדי בו נהרגו 12 לוחמים מפגיעת קטיושה. זה היה בצהריים. שעתיים אחר כך התקשר אלי ממש מהשטח אחד המפקדים והזמין אותי להופיע בפני החיילים. שאלתי אם יש להם מרחב מוגן. הוא צחק על השאלה: "אנחנו מפוזרים בחלקת האבוקדו, נדמה לי של נאות מרדכי". אלוהים, זה כמה קילומטרים ממקום האסון של הבוקר. היססתי. והוא אמר: "תראה אנחנו פה, נישאר כאן גם בלי המיגון, לחבר'ה זה מאד חשוב לעשות שמח, אבל אם אתה חושש, תישאר בבית. אנחנו כאן". תוך שעתיים ארגנתי קלידן, זמרת, מערכת הגברה והיינו שם. קיבלנו שכפ"צ ואפילו כובע פלדה (במהלך ההופעה הורדתי). אחד השירים הראשונים ששרנו איתם היה כמובן "תחתונים וגופיות". חייל אחד שעוד לא נולד כשנכתב השיר קפץ מיד ושר איתי. לא היה לנו איך להקליט אבל ביקשתי שיצלמו אותנו.
מתוך האתר: אירועי זמר של עפר גביש, עפר גביש – אירועי זמר (gavisho.com)
את סיפורי השירים של עפר גביש תוכלו לקבל אליכם עם פנייה לכתובת: [email protected]