אנחנו תמיד אוהבות להתחדש, להשתדרג, להתאהב באיזה לוק מחמיא וחדש. יש בזה משהו מרומם נפש, תרפויטי כמעט – תחושת עוררות, תחושת התחלה חדשה, תוספת קטנה של ביטחון עצמי שמגיעה באריזת כותנה. אבל במקום לשלם הון על ג'ינס חדש, או להעמיס עוד חולצה שתימאס עלינו בתוך שבועיים, אפשר פשוט לתת קפיצה ל'בודקה' במלכיה, מחסן קהילתי עם לב פועם של בוטיק, וללקט אוצרות בחינם. כולם במצב מעולה, כולם כחלק מחזון סביבתי וחברתי שמתרחש הודות לקהילה מגויסת ומסורה, שמאמינה ששפע לא חייב להגיע עם תג מחיר, אלא עם לב פתוח ומתמסר ורוח של נתינה.
אז מה אפשר למצוא אצלכן בחנות?
"כל מה שמגיע", מספרת מעיין דיין, אחת המתנדבות המפעילות את המקום; "בגדים כמובן, כלי בית, נעליים, מכשירי חשמל, כל מיני מוצרי טקסטיל, צעצועים, כלי כתיבה, אביזרים לבעלי חיים. בקיצור, הכול מהכול".

כמה בגדים בערך מגיעים אליכן מדי שבוע מתרומות, וכמה מתוכם אתן נאלצות לזרוק?
"זה משתנה משבוע לשבוע; בסך הכול, כ-30% מהסחורה שמתקבלת אצלנו איננה ראויה לשימוש. לפעמים אפילו יותר".
ומה אתן עושות עם סחורה שאיננה ראויה לשימוש?
"יש לנו מתקן איסוף וחברה שמגיעה לפנות, בעת הצורך".
אז נכון, לא כל מה שמגיע ל'בודקה' ראוי ויכול להמשיך הלאה, אבל כל דבר שכן, מקבל שם הזדמנות חדשה. בעולם שבו כל בגד נלבש בממוצע שבע פעמים לפני שהוא מושלך לאשפה, היוזמה המקומית מעוררת ההשראה הזו עוזרת לעצור את השטף: פחות פסולת, יותר שימוש חוזר, ופריטים עם אישיות וסיפורים והיסטוריה.

ואת האוצרות הללו באים ללקט לא רק תושבי מלכיה, אלא גם שכנים מהסביבה ובני ובנות קיבוץ שמגיעים לביקור הורים, וכבר יודעים ש'הבודקה' היא אטרקציה קיבוצית של ממש. הפופולריות שלה נובעת בעיקר מהעובדה שהיא רחוקה מלהיות פינה נידחת לשקיות בגדים ישנות — היא מוסד: עם חיי קהילה פעילים, נוכחות דיגיטלית ואירועים עונתיים שמזכירים יותר יריד מעוצב מאשר מחסן התנדבותי. "במלכיה יש פרסום ב'מקומי' בכל יום שהחנות נפתחת", מסבירה מעיין, "יש לנו פייסבוק ואינסטגרם של 'הבודקה', בחילופי עונות אנחנו עורכות מסיבות יותר רחבות שמפורסמות ברשתות החברתיות".

החנות מציעה לא רק אלטרנטיבה זולה אלא גם הצצה לחיים שבהם הצריכה היא מעשה קהילתי, הבחירה היא אקולוגית, וכל מי שנכנס אליה, ייצא מן הסתם עם חיוך רחב ותיק מלא כל טוב. "המקום שלנו פתוח לכולם", מחזקת מעיין, "ותמיד בחינם – הגישה שלנו היא שיש שפע גדול בעולם ואין צורך לשלם שוב על המוצרים. רוח ההתנדבות של הצוות והתמיכה של הקיבוץ הם אלה שמאפשרים את זה. הגישה שלי היא שיד שנייה לא צריכה להתקיים רק ממניעים כלכליים, אלא על מנת להנגיש את מה שאנשים מוסרים לציבור בכדי שחיי המוצר ימשיכו. לכן אנו מקפידות על מיון קפדני ושומרות על סטנדרטים גבוהים, בעיקר בביגוד".
איך אתן מצליחות להחזיק את המקום פתוח ללא תקציב?
"אנחנו עובדות על בסיס התנדבותי של נשים מהקהילה. חלקנו ממיינות ומסדרות, חלקנו עוזרות בפתיחת המקום. כמובן שזה לא היה אפשרי אם מלכיה לא הייתה תומכת במבנה ותחזוקתו".

מה היה עוזר לכם כדי להמשיך לפעול בצורה טובה יותר?
"הכי עוזר הוא שמי שמביא פריטים יערוך מיון ראשוני בשקיות למסירה לפני הבאתן אלינו".
ולסיכום – מה הציבור הרחב לא יודע על חנויות יד שנייה – והייתן רוצות שידע?
"שזה דורש המון עבודה של סידור ומיון כדי שמקום יהיה נעים ומסודר והחפצים יהיו מוצגים. זה הרבה יותר מלמיין שקיות בגדים. והסוד הכי גדול הוא שהכי כיף למיין ולמצוא את האוצרות לפני כולם. זכות ראשונים".

הבודקה בקיבוץ מלכיה, שעות פעילות: ימי שלישי 17:00–19:00, וגמיש לפי זמינות המתנדבות שפותחות.
מעיין: 052-5347921, פייסבוק: https://tinyurl.com/5tdzuzaw
רוצים לדעת איפה עוד תוכלו ללקט פריטים יד שנייה בחינם? הנה כאן: