fbpx

לא על הלוף לבדו

תמונה: pexels
מה הייתם אומרים על מנה חמימה של שווארמה ומג׳דרה באמצע שדה הקרב? תשאלו את הלוחמים בעזה ובצפון ● במעבדות הפודטק של המכללה האקדמית תל-חי פיתחו מנת קרב חדשה ללוחמים שמתחממת בשטח בקלות ● 3,000 מנות כבר חולקו לחיילים גיבורים ורעבים
האזינו לכתבה
Getting your Trinity Audio player ready...

אחרי עשרות שנים בהן נאלצו הלוחמים בתמרון לאכול מנות קרב קרות, זוכים בימים אלה הלוחמים בעזה ובצפון ליהנות ממנת הקרב החדשה, מנה חמה ומזינה, אשר פותחה במעבדות הפודטק של המכללה האקדמית תל-חי. המנה פותחה בשיתוף בעלי חברת פרוסולב טכנולוגיות, ארתורו גייפמן וגיא טובי, ובהובלת מפא"ת משרד הביטחון, ענף המזון בצה״ל וקצין רפואה ראשי. מנת הקרב החדשה הכוללת שווארמה טבעונית ומג'דרה, היא מנה חמה ומשביעה בעלת ערכים תזונתיים חשובים ללחימה ומותאמת לטעם הישראלי. 

"לפני כשנתיים קיבלנו פניה ממשרד הביטחון והתבקשנו לפתח מנת קרב חדשה", אומר ד"ר מאיר שליסל, טכנולוג מזון בכיר ומנהל מעבדת הפודטק בתל-חי. "הדרישה הראשונה הייתה שהמנה תהיה טעימה לחיך הישראלי, בנוסף לדרישות חשובות נוספות שעסקו במרכיביה: על המנה להכיל חלבון ברמה גבוהה ורמת נתרן גבוהה, כדי לספק ללוחמים את המלחים הרבים שהם מאבדים תוך כדי הזעה בזמן הלחימה. 

צילום: נדב אבס

גיא טובי, מומחה להנדסת מזון, בעלי חברת הייעוץ פרוסולב ומנכ"ל מכון המזון הלאומי במכללה האקדמית תל-חי, מסביר כי בבסיס פיתוח המנה החדשה עמד הרעיון לשנות את התפיסה לגבי מנת הקרב, שהייתה מקובלת בצבא במשך עשרות שנים: "אחד הקריטריונים החשובים היו חיי מדף ארוכים – התבקשנו לפתח מנה מבושלת שתוקפה יהיה לשנתיים לפחות ושתשמור על מרקם טוב לאורך חיי המדף שלה. עבור זה בוצע תהליך הכנה ייחודי בו המנה נארזת בשקית retort מיוחדת שאטומה לחדירת אוויר ולחות, ושניתן להעבירה תהליך עיקור מיקרוביאלי שמאפשר לה חיי מדף ארוכים. בנוסף, על המנה להיות בעלת ערך תזונתי גבוה וערך קלורי רב, בעלת משקל מינימלי, ובאריזה שתיכנס בצורה נוחה לתרמיל ולא תתפוס הרבה מקום".

צילום: דובר צה"ל

מה-נחה-מה

קריטריון חשוב נוסף שהוצב בפני המפתחים היה שהלוחמים יוכלו לאכול את המנה כאשר היא חמה. לצורך חימום המנה בשטח מכניסים החיילים את כרית החימום יחד עם שקית המזון ומעט מים לתוך שקית חימום שניתנת לסגירה ולאחר כ- 12 דקות המנה חמה לאכילה. המגע בין תכולת כרית החימום למים גורמת לריאקציה היוצרת רתיחה של המים. האדים מרתיחת המים והמגע של שקית הretort עם הכרית החמה, מחממים את המזון וכך החיילים זוכים גם בשטח לקבל חוויה של מנה טעימה, חמה ומזינה.

המנה כוללת גם טורטיות ומספר רטבים: טחינה, רוטב עמבה, קטשופ, צ׳ילי ומיונז, לבחירתם של הלוחמים, וכך ניתן להכין מנה מיוחדת וטעימה.

צילום: נדב אבס

תהליך הפיתוח הארוך כלל מבחני טעימות בהשתתפות לוחמים, שיפור ושדרוג המנה עד לתוצאה הסופית. התהליך הואץ באופן משמעותי בעקבות המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר ובימים אלה 3000 מנות קרב חדשות חולקו ללוחמים בעזה. "התגובות שאנו מקבלים נלהבות מאוד", אומר ד"ר שליסל, "עכשיו אנו שוקדים על פיתוח מנות נוספות ביניהן מנות קרב בשריות הכוללות נתחי בשר בקר ופסטה בולונז".

אולי יעניין אותך גם:

חיילי צבא ההגנה לישראל בקיבוץ בארי חיים זך
שבעה באוקטובר, שבעה סיפורים
השבעה באוקטובר יישאר לעד חרוט בזיכרוננו הלאומי...
0c977b94-3cfd-4062-b647-06395fd39e13
חלום, או חלום בלהות?
אחרי שנה של מלחמה, בלב מדמם ואדמה חרוכה,...
אלי רצבסקי 2
על קו האש
אלי רצ'בסקי, מנהל הקהילה בכפר בלום, על המאבק...

Education Template