השמיים אולי אינם הגבול, אבל המחרשה דווקא כן

שמיים מעל שדות העמק. צילום: סיגל גולדמברג
אחרי תקופה ארוכה מדי של חיים על קרקע בוערת מדי - הגיע הזמן להגביה עוף: פסטיבל 'לא בשמיים' חוזר לגליל העליון עם חגיגה יהודית-ישראלית רלוונטית מאי פעם, שעושה כבוד לגיבורים של אז ושל היום ● שלושה ימים של מוסיקה, שיח, הגות וטבע - בלוקיישנים שעד לא מזמן ספגו ירי טילים על בסיס יומי ● הגליל מתעורר לחיים

 

אחרי כמעט שנתיים שהחיים שלנו, כאן בגליל ובארץ בכלל, בערו וסערו והרגישו (ועדיין) כמו תוהו ובוהו וחושך על פני תהום – הגיע הזמן להגביה עוף; פסטיבל 'לא בשמיים', שכבר מזמן נחקק בלבבות כמסורת גלילית משובחת, ובשנה שעברה אולץ להתבטל בגלל השכנים מצפון, חוזר לגליל העליון עם חגיגת תרבות יהודית-ישראלית רלוונטית מאי פעם; בימים של שסע עמוק בחברה הישראלית, שמהולים בו עצב, כאב ואובדן – פסטיבל 'לא בשמיים' מביא איתו שיח אמיץ ומרגש של חיבור.

 

"'לא בשמים' הוא הרבה יותר מפסטיבל", אומר ראש המועצה, אסף לנגלבן. "הוא רגע של חסד, זמן של התבוננות, מרחב שמאפשר לכולנו מכל קצוות החברה לעצור ולהתחבר". לנגלבן, שבעצמו מייצג את החיבור הכל כך הישראלי בין דתיות לחילוניות, מדגיש כי "דווקא עכשיו, כשהצורך בחיבורים אמיתיים ברור מתמיד, 'לא בשמים' מזכיר לנו שהרוח לא שייכת רק למומחים, אלא נושבת בכל אחת ואחד מאיתנו, ומזמין אותנו לשיח יהודי, ישראלי, עמוק, אמיץ, לעיתים גם כואב אך תמיד מקרב".

 

ראש המועצה, אסף לנגלבן, עם צוות מחלקת התרבות של המועצה. צילום: מ.א. הגליל העליון

 

'במקום בו תחרוש המחרשה היהודית את התלם האחרון – שם יעבור גבולנו'

 

הפעם האחרונה שהוא התקיים הייתה בקיץ 2023, בתקופה שנראית לעיתים כמו החיים הקודמים שלנו, אלה שלפני המלחמה הבלתי נגמרת הזו. גם בשנתו ה-26, מוכיח פסטיבל 'לא בשמים' כיצד תפיסות שונות ואף מנוגדות יכולות לדור יחד ברעות. במהלך שלושת ימי הפסטיבל יעלו על הבמות במוקדים השונים בתל-חי ובכפר בלום – אנשי רוח, סופרים, מרצים, במאים ויוצרים, וגם כוכבים מנצנצים כמו דני סנדרסון, שולי רנד, דרור קרן, להקת טיפקס, בן ארצי ואפילו מינדי מ'חתונמי'!

 

ההרצאות והדיונים יעסקו כמו תמיד בסוגיות מרכזיות בחברה הישראלית, שצפויות לעורר שיח עמוק ונוגע ללב. הפעם יעמוד הפסטיבל כולו בסימן הוקרה לגליל, שעבר – ועדיין עובר – טלטלות, שינויים ואתגרים רבים אחרים. רבי השיח, סיורי הגבולות ועוד מגוון רחב של מפגשי תוכן ישימו דגש מיוחד על הגיבורים של פעם והגיבורים של היום, אלה שבזכותם אנחנו כאן – כמו למשל הגיבור ההוא, אחד בשם יוסף טרומפלדור, שהמשפט שהגה מבטא אולי טוב מכולם את החיבור בין התיישבות וביטחון, בין חקלאות ויהדות, בין הרוחני לגשמי.

 

מיתוס ומציאות. צילום: שחר גולן

 

אלף שיר לצפון

 

מלבד מופע ההצדעה המוסיקלי לגליל ולצפון, שיפתח את אירועי הפסטיבל עם קלאסיקות ישראליות בביצוע שלומית אהרון, בן ארצי, תום כהן, נתן סלור, ובהנחיית יואב גינאי, צפויים לבאים מגוון רחב של ערוצי תוכן מרתקים: פרקי גליל שיעסקו במיתוס, התיישבות ומלחמה; פרקי הגות, מקרא ומדרש; סופרים ומשוררים בעיתות מלחמה; סיורי גבולות וטבע כהזדהות עם היישובים בגליל, וכמובן מופעי יום ומופעי ערב שיעשו לנו שמח בלב ויקפיצו אותנו, כך נראה, לשמיים.

 

הנה הצצה לחלק מהמופעים והאירועים שצפויים השנה בפסטיבל:

 

'52 ימים' – סיפורם של האחים אור ויגיל יעקב שנחטפו מביתם בניר עוז ושוחררו מהשבי אחרי 52 יום. מפגש עם אימם, רננה יעקב גומא, שנאבקה עד שזכתה לחבק אותם, ועם הבימאית ציפי ביידר, שסרטה התיעודי מלווה אותה מרגעי החטיפה ועד לשחרור.

 

רננה יעקב גומא עם בניה אור ויגיל שחזרו משבי החמאס. צילום: באדיבות קסטינה הפקות

 

דני סנדרסון מארח את שולי רנד – סנדרסון, מחלוצי הרוקנ'רול הישראלי, ומי שאחראי על אין ספור קלאסיקות אלמותיות שכולנו גדלנו עליהן, מארח את רנד, אחד היוצרים הבולטים והמוערכים בתרבות היהודית-ישראלית של העשור האחרון. עם השירים המקפיצים של 'כוורת', 'גזוז' ו'דודה', ועם שירי הנשמה של שולי רנד, כנראה שיידרשו יותר מאלף כבאים כדי לכבות את הניצוצות שיעופו בחצר תל חי.

 

צילום דני סנדרסון: ורדי כהנא. צילום שולי רנד: תמר חנן

 

'ארץ קטנה עם שפם' – אורי אורבך, עשור בלעדיו – אורי אורבך הלך לעולמו לפני עשור. הוא היה שר וח"כ, איש תקשורת וסופר, והותיר חותם ייחודי בכל נושא שעסק בו. אלמנתו מיכל, המאייר והקומיקסאי שי צ'רקה, הבמאי והמפיק מורדי קרשנר וסולן להקת טיפקס קובי אוז – משוחחים על דרכו של אורי, השקפתו והשפעתו.

 

אורי אורבך ז"ל. איור: שי צ'רקה

 

'יום אחד באוקטובר' – בהשתתפות יאיר אגמון, גלי איילון, מוסא והודה דראושה: השבעה באוקטובר היה היום הנורא ביותר בתולדות מדינת ישראל, אבל מתוך התופת הרעה הזו קמו ועלו לנו גיבורים. הם היו גיבורים כמו בתנ"ך, כמו בתש"ח, והסיפורים שלהם מעניקים את האפשרות להביט ביום הזה מזווית אחרת. מחבר הספר יאיר אגמון משוחח עם שלושה מהגיבורים המופיעים בו – על גבורה, על המלחמה שלא נגמרת, ועל ה'כאן ועכשיו'.

 

 

דרור קרן במופע סטנדאפ שמדבר על הכל – או כמו שקרן עצמו מנסח את זה: "מופע שמבקש להבהיר: אם הכל בסדר אצלכם, החיים מחייכים אליכם ואתם ישנים טוב – בבקשה לא להגיע. לא רגועים? לא ישנים? החיים זה לא מה שהבטיחו? – יש על מה לדבר. לזכור תמיד: את התקווה לקחו לנו, על היאוש לא נוותר".

 

צילום: אבשלום לוי

 

'פינק ליידי' – מינדי ארליך, תסריטאית, עורכת דין וכוכבת העונה האחרונה של 'חתונמי' ('חתונה ממבט ראשון', תוכנית הריאליטי של קשת 12), בוחנת דרך עיניה את המתח בין מסורת לאינדיבידואליות, מתוך סיפור אישי עמוק ומטלטל. בדרכה המיוחדת מדברת ארליך על עולם של ציפיות, זהות נשית ובחירה חופשית.

 

תסריטאית, עורכת דין וכלה ממבט ראשון. מינדי ארליך. צילום: באדיבות יונייטד קינג

 

טיפקס – הלהקה האגדית שפרצה לחיינו בתחילת שנות ה-90, שנעה תמיד על הקו הדק שבין שירי "חפלה" עממיים לשירי מחאה נוקבים, מגיעה לחצר תל חי עם מופע מרקיד, מרגש, מצחיק ומלא נוסטלגיה. מסיבה ישראלית בניחוח עמבה עם כל הלהיטים הענקיים, בהרכב שבעה נגנים וירטואוזים יחד עם הזמרת המופלאה שני יצהרי.

 

בניחוח עמבה. צילום: שי פרנקו

 

אחים אנחנו – מלבד סיורי תצפית הגבולות (לבנון וסוריה) שיעסקו בהיסטוריה, התיישבות, אירועים צבאיים, מורשת קרב, מלחמת חרבות ברזל ואקטואליה, מוזמנים באי הפסטיבל לסיורים מודרכים ומפגשי הזדהות במנרה, קריית שמונה, רג'ר ומטולה: סיור במנרה בהדרכת חברי הקיבוץ הגר ארליך ושבתאי מאיו, סיור בקריית שמונה בהשתתפות ראש העיר אביחי שטרן, סיור ברג'ר בהשתתפות תושב הכפר אחמד מרהג וסיור במטולה עם ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי.

 

חלון במנרה אחרי הפגזה. צילום: באדיבות כיתת הכוננות מנרה

 

מופע סיום: 'החיים ממשיכים לנגן' – משפחת גרינגליק – מופע בניהולו המוסיקלי של יואב בן דוד ובהרכב של 5 נגנים ו-7 זמרים (כולם בני המשפחה). משפחת גרינגליק, שאיבדה את הבן והאח שאולי במלחמת חרבות ברזל, יצרה מופע מיוחד על ההתמודדות עם האובדן ועל הבחירה לקום כל בוקר מחדש. במופע מבצעת המשפחה שירים שנבחרו בקפידה וכוללים את כל קשת השירים והזמנים החל מבניה ברבי ועומר אדם ועד אפרים שמיר, שולי רנד, שלמה ארצי, אריאל זילבר, אביתר בנאי ועוד. במהלך המופע שזורים מספר קטעי קישור של רותי וצביקה גרינגליק – רותי אם המשפחה, מנחת הורים ויועצת זוגית, מביאה את הניסיון שלה לבמה בטיפים לחיים, שמלווים בהומור בלתי נגמר של צביקה אב המשפחה. המופע אינו מופע הנצחה או זיכרון, אבל הוא כן רכבת הרים רגשית של שמחה והתרגשות, עצב והתמודדות, כיף וצחוק, רגעים של אור, תקווה והסתכלות קדימה.

 

מופע מרגש על ההתמודדות עם האובדן ועל הבחירה לקום כל בוקר מחדש

 

וזה רק חלק קטן מהאירועים הרבים בפסטיבל – רבי שיח, הרצאות, מפגשים עם סופרים ויוצרים אחרים, מופעים ועוד. מוזמנים לעיין בתוכניית הפסטיבל.

 

 

הפסטיבל מתקיים בהפקת ובניהול מחלקת התרבות של המועצה האזורית הגליל העליון.
מפיקי התוכן: חברת 'מקום ערכים ויוזמות'.

 

'לא בשמיים' – חגיגת לימוד ישראלית-יהודית בגליל העליון | בסימן הוקרה לגליל.

לפרטים ולרכישת כרטיסים כנסו לאתר הפסטיבל: https://www.lo-bashamayim.org.il/

 

 

אולי יעניין אותך גם:

WhatsApp Image 2025-07-15 at 11.45
שלושה יצאו, שלושה נכנסו
הפועל גליל עליון פותחת את הקיץ עם שלוש החתמות...
טקס קביעת המזוזה. צילום: טבע נאות
צעד קטן לדפנהל'ה, צעד גדול לחזרה לחיים
אחרי עיכוב של חודשים בעקבות המלחמה, נפתחה...
שחר דורון במדי נבחרת הנוער של ישראל - קרדיט לפיבא
שחר דורון מצטרף להפועל גליל עליון
הגארד הצעיר והמוכשר חתם בהפועל גליל עליון...

Education Template