החודשים שחלפו מאז הפסקת האש עם לבנון הותירו את קיבוצינו לא רק מצולקים וחבולים, כי אם גם שטופי חרדות קיומיות, תחושות בלבול ותלישות וחוסר ודאות שמסרבים להתפוגג. הפינוי הממושך, השבר הקהילתי והיעדר הביטחון האישי חשפו אמת פשוטה: כשהכול מסביב מתפרק, קהילה זקוקה למנהיגות ברורה, קשובה, מחוברת. תוכנית 'הנני', שהושקה לאחרונה ביוזמת מחלקת צמיחה וקהילה באגף יישובים במועצה, מזהה את הצורך הדחוף הזה ומציבה את חיזוק והעצמת המנהיגות הקיבוצית בלב תהליך השיקום והצמיחה של קיבוצינו. התוכנית לא באה להחליף את הקיים, אלא להרחיב, לעבות ולבסס שדרה מנהיגותית מגוונת שתוכל להוביל גם ברגעים מורכבים של שינוי ומשבר. ולא מדובר בעוד סדנת מנהיגות, כי אם בתגובה אחראית ורגישה לטלטלה שעברנו כולנו, וניסיון להעמיד תשתית מנהיגותית מחושלת – כזו שתוכל להוביל קהילה גם במצבי משבר, שינוי, בלבול ואי ודאות. התוכנית נועדה להעניק כלים מעשיים, לבנות שפה משותפת ולחבר בין מי שנמצא כבר עתה בעמדות הנהגה – לבין אלו שעשויים להוביל בעתיד.
"עוד לפני המלחמה עסקנו רבות בשאלות של הנהגה, אבל המלחמה חידדה את התחושה שאנחנו בעיצומו של רגע גורלי", אומרת אורטל בארי, מנהלת מחלקת צמיחה וקהילה באגף יישובים, ושותפה מרכזית בגיבוש והובלת התוכנית. "התחולל כאן אירוע מאוד משמעותי, שייצר הזדמנות לעשות משהו אחר, אִפשר איזושהי קפיצת מדרגה לקראת שגשוג וצמיחה מחודשת של הקהילות שלנו, ולא רק שיקום שלהן". לדברי אורטל, מזה כמה שנים שהיה ברור באגף שיש צורך בהנהגת שינוי בתפיסת ההובלה הקיבוצית, ומעבר מהתמקדות בניהול השוטף לתפיסה מנהיגותית של חזון, אסטרטגיה ופעולה משותפת; המלחמה רק העצימה הבנה זו, והפכה אותה לצורך דחוף וקיומי עבור הקהילות הקיבוציות שלנו.

בשנה האחרונה מתמקדת המחלקה ואגף יישובים בבניית תשתית פעולה חדשה הנשענת על שלוש רגליים מרכזיות: הראשונה – חיזוק הקהילות, מתוך מטרה לבנות קהילות עמידות וחזקות, בשגרה ובחירום גם יחד; השנייה – פיתוח מנהיגות קיבוצית משמעותית; והשלישית – קידום צמיחה דמוגרפית אסטרטגית שתבטיח את המשך ההתפתחות של היישובים בטווח הארוך. התוכנית 'הנני' פותחה בזיקה לשלוש רגלי פעולה אלו, על בסיס שילוב תפיסות מקצועיות וידע שצבר אגף היישובים לאורך השנים. בארי, לצד קובי רוזנברג, מלווה יישובים, ועומרי חג'ג', מנהל האגף, הובילו עבודת עומק במהלכה גובש מודל ייחודי למנהיגות קיבוצית הנשענת על ה-DNA של קיבוצי הגליל העליון ורלוונטית לעת הזו. "האירוע המתמשך שבו אנחנו נמצאים איננו משהו חד-פעמי, זהו לא אירוע קצר מועד או משהו שחלף ועבר; זה לא עובר, ויש לזה הרבה מאוד משמעויות ומשקעים והשפעות – על הפרטים בתוך הקהילה, על הקהילה, על ממלאי התפקידים, על המערכת שבה אנחנו פועלים", אומרת אורטל. "זהו אירוע שהוא גיים צ'יינג'ר, ואם לא נדע לבנות את הכללים החדשים של המשחק הזה, להתאים אותם למה שאנחנו רוצים, לבנות תקווה ולצייר אופק עבור הקהילות שלנו – הספינה הזאת תשקע. האירועים האחרונים הדגישו לנו עד כמה הקיבוץ זקוק לקברניטים אמיצים שיידעו לא רק לשמור על הספינה במים, אלא לכוון אותה ליעדים חדשים. אבל הספינה לא שטה לבד. אנחנו מדברים על הובלה שיתופית – יו"ר, מנהל קהילה, ראש תחום חינוך או רווחה – כולם צריכים שפה משותפת כדי לנוע יחד. מה שאנחנו באים להעניק להם זו היכולת להנהיג את הספינה – מהשלב של הכרה במציאות והתבוננות אמיצה בה, דרך זיהוי האתגר שמחייב את הקהילות להשתנות, אתגר שמחייב לרוב שינוי ערכי, ועד ליכולת לייצר תקווה ולשרטט עתיד ברור".

■
התוכנית 'הנני' מציעה למשתתפיה שני כלים מרכזיים: הראשון הוא ההבחנה הקריטית בין בעיה טכנית לבין אתגר הסתגלותי – אבחנה שמשמשת מצפן לכל תהליך הנהגה. בעיה טכנית היא כזו שבה גם הבעיה וגם הפתרון ידועים וברורים, ולמנהיגים יש את הסמכות לטפל בה; למשל, האם להעלות שכר לימוד בגנים או האם להוסיף דמי חבר קהילתיים כדי לכסות שכר של ממלאי תפקידים. אתגרים הסתגלותיים, לעומת זאת, הם מורכבים בהרבה: הם עוסקים בשינויים עמוקים בערכים, בנורמות ובזהות הקולקטיבית של הקהילה. כך למשל, מעבר מקיבוץ שיתופי לקיבוץ מתחדש אינו רק שינוי מבני אלא תהליך שמחייב התבוננות מחודשת באופייה של הקהילה, בתרבותה ובהגדרת השייכות בה. בעוד שבעיה טכנית ניתן לפתור בהחלטה מנהלית, אתגר הסתגלותי דורש הנהגה אמיצה, הקשבה עמוקה, שותפות של כל בעלי העניין ובנייה של הסכמה ערכית לאורך זמן.

הכלי השני שמעניקה התוכנית מתמקד בשאלה איך להוביל את השינוי בפועל – כלומר, כיצד ליישם תהליך הנהגה באופן אפקטיבי. כאן מקבלים המשתתפים ארגז כלים מעשי הכולל בניית אמון בתוך הקהילה, פיתוח תקשורת פתוחה, הגדרת גבולות וסמכויות, התמודדות עם התנגדויות ועם הרוב הדומם ועבודה עם שותפים – גם כאלה שאינם שותפים טבעיים. בנוסף לכך, מושם דגש על תרגום של ערכים ותובנות לתוכניות עבודה בנות ביצוע. כלי זה נועד להבטיח שהשינוי לא רק יובן אלא גם יקרה בפועל, מתוך אחריות, שותפות והשפעה ממשית על חיי היומיום של הקהילה.

התוכנית 'הנני' פונה לארבע שכבות הנהגה שונות: הנהגה פורמלית בכירה, ממלאי תפקידים בדרגי ביניים, ועדי הנהלה ומנהיגות צומחת, שהם האנשים מתוך הקהילה שכבר לקחו אחריות קהילתית, אך עדיין אינם ממלאים תפקידי ניהול רשמיים. כל קיבוץ שמשתתף בתוכנית מלווה על ידי נציג של אגף היישובים, ולכל קבוצת משתתפים נבנתה קהילת וואטסאפ פעילה, שנועדה לייצר דינמיקה של למידת עמיתים ועבודה משותפת. מחזור ראשון שלה, בו לוקחים חלק שישה קיבוצים שאמרו "הנני" – איילת השחר, ברעם, גונן, דפנה, מעיין ברוך ומשגב עם – כבר הפליג לדרכו. מתוך קיבוצים אלה יצמחו קברניטים חדשים, כאלה שיודעים כי הובלה קהילתית בימים אלה אינה רק משימה ניהולית, אלא פעולה של תיקון, חיבור והצבת אופק.